Az ELTE 2,8 milliárd forint uniós pályázati támogatásból fejleszti gyakorlóiskoláit

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2,8 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszti, korszerűsíti és újítja fel öt budapesti és egy szombathelyi gyakorlóiskoláját – jelentette be az egyetem rektora a kedden Szombathelyen, az ELTE Bólyai János Gyakorló Álalános Iskola és Gimnázium dísztermében tartott projektnyitó ünnepségen.

A projektnyitón az ELTE kötelékébe tartozó valamennyi gyakorlóiskola igazgatója részletesen ismertette, hogy milyen korszerűsítéseket és fejlesztéseket terveznek

Borhy László, az ELTE rektora elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében meghirdetett, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, százszázalékos támogatási intenzitású pályázati támogatásnak köszönhetően az ELTE hat gyakorlóiskolájának infrastruktúrája újulhat meg, illetve olyan eszközbeszerzésekre nyílik lehetőség, amelyek a pedagógusképzést segítik.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem “nagyon fontos pillérjei” a gyakorlóiskolák, büszkék a sikereikre, hiszen mind előkelő helyen szerepelnek az országos ranglistákon, diákjaik pedig szorgalmas, jól felkészült gyerekek – hangoztatta.

Hozzátette: az ELTE Bólyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a régió egyik legkeresettebb középiskolája, amelyet Magyarország húsz legjobb középfokú oktatási intézménye között tartanak számon, a HVG 2022-es középiskolai országos rangsorában a 15. helyen szerepelt, a gyakorlóiskolák között pedig a negyedik helyen végzett.

Hangsúlyozta: a szombathelyi pedagógusképzés kiemelten fontos az egyetem számára, ezért is “élesztették fel” és hozták létre a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot, igyekeztek javítani a pedagógusképzés körülményeit.

A Bólyai iskola tanulóinak létszáma az elmúlt évek fejlesztésének és fejlődésének hatására hatszázról ezerre növekedett

A színvonal megtartása érdekében elengedhetetlenné vált az infrastruktúra és a tárgyi eszközök fejlesztése, amire az EFOP pályázaton elnyert 500 millió forintos támogatás lehetőséget nyújt – mondta Borhy László.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja a pályázatot a maga nemében “unikálisnak” nevezte, amely sokféle felhasználás tett lehetővé, az infrastrukturális beruházások teljes körétől, az eszközbeszerzéseken át, az oktatásfejlesztéshez kapcsolódó beruházásig.

Pintér Zsolt, az ELTE Pályázati Központ igazgatóhelyettese kijelentette: a 2,8 milliárd forintos pályázati támogatás 64 százaléka,
1,8 milliárd forint értékben “beépül” az infrastruktúrába, 31 százalékát, mintegy 900 millió forintot pedig digitális eszközök, iskolabútorok beszerzésére fordítanak
, és csak nagyon kis részt használnak fel a lebonyolításra, pályázati adminisztrációra és ellenőrzésre.

Felsorolása szerint a projekt során 184 tanteremet és szaktantermet újítanak fel, 135 interaktív táblát szereznek be, 210 laptop és 140 asztali számítógép, valamint 4330 iskolabútor kerül a hat iskolába.

Fotó: Cseh Gábor / VAOL

Európai Bizottság: kiválasztották az első tizenhét „európai egyetemet”