Szia Urak! Akarjátok a híres-neves magyar gyógyfürdők zászlóshajóit? – Az ex fiúk, mára bácsik karjukra veszik a bevásárlókosarukat?

Lehet, hogy Varga-törvényt szegtünk az “ex” -volt, korábbi- melléknév használatával, de a többi szó rendben lesz, ha mondatba rendezve a tény, amit leírnak aggályos is. Ez egyelőre nem büntetendő, csak az idegen szavak használata, ugyebár? A lényeg, aminek a híre kedden látott napvilágot: a Telex úgy értesült, azzal az indokkal, hogy az amúgy is sanyargatott önkormányzatoknak nincsen elég pénzük a fürdők energiaszámlájára, az állam átvenné őket. Aztán, ha úgy alakul, akár koncesszióba is lehetne majd őket adni őket.

A Gellért már zsebben, de van ott még hely?

Ahogy arról a Városi kurír is beszámolt, megállapodást kötött a Tiborcz István többségi tulajdonában álló BDPST Group a Gellért Szálló megvételéről, annak korszerűsítéséről. Az egy éve zárva tartó védett épületet műemléki értékeinek megóvásával korszerű ötcsillagos hotellé alakítanák. December 9-én aláírt tulajdonrész-vásárlási megállapodás értelmében a tranzakciós folyamat zárását követően a Gellért Szálló a BDPST Group érdekeltségébe kerül.

A tervek szerint 139-150 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki, a fürdő területét az átalakítás nem érinti. A Gellért Szálló felújításánák fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. lesz. A szállodát a korábbi üzemeltető Danubius hotel 2019-ben adta el a Tiborcz Istvánnal szoros üzleti kapcsolatban álló Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoportnak. A hotel eladását akkor nyilvánosan is bejelentették, a Direkt36 pedig kiderítette, hogy az adásvételt szinte teljes egészében az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) finanszírozta. A bank az üzlethez 8,8 milliárd forintos hitelt nyújtott. (Portfolio)

Még, még…..

A Telex értesülései szerint a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevével fémjelzett növekedési és versenyképességi kabinet most azon tanakodik, miképpen lehetne kisajátítani a nagyrészt önkormányzati tulajdonban levő fürdőket. Egy munkaanyag ugyanis azt taglalja, hogy a Covid, majd az energiaválság nyomán olyan nehéz finanszírozási és működési problémák jelentkeztek a közfürdőknél és a gyógyfürdőknél, hogy

„érdemes lenne újragondolni a fürdők tulajdoni viszonyait”.

Fideszről magyarra fordítva…

a jobb fürdőket most megszerezhetné az állam.

Ennek többféle módja is lehet, kisajátítás, vétel, koncesszióba adás

A portál értesülése szerint a kormány természetesen a gazdaságosan működtethető, turisztikailag jelentős fürdőkre utazik, hiszen azokat érdemes megkaparintani, amelyek viszont nem ilyenek, azok maradhatnak az önkormányzatnál.

A fürdők tulajdonviszonyai változatosak, keverednek az önkormányzati, az önkormányzati céges, az egyházi és a magáncéges tulajdonosok. Az információk szerint az

állam első körben az önkormányzati tulajdonban álló fürdőket célozza. Amelyik magán- vagy egyházi tulajdonban van, azt békén hagyják. Vagyis például a Mészáros Lőrinc kontrollálta Hunguest Hotel megnyugodhat, az egerszalóki létesítményének államosítása nincs napirenden.

A Telex néhány forrása kifejezetten arról beszélt, hogy

a szállodaiparban aktív neres vállalkozók érezték úgy, hogy nekik gondot okoz, ha egy ellentétes színezetű önkormányzatnak tulajdona van a szálloda melletti fürdőben.

A hírek szerint a programban közvetlenül kb. 90 fürdőt vettek célba

Az országban lévő több mint 400 fürdő üzemel, de ebből csak 35-nek van érdemi turisztikai jelentősége.

Cikk elkészítésekor a portál kérte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium reakcióját is, de eddig még nem érkezett tőlük válasz.