Ne “brüsszeli bürokratázzon”, helyette “Vargázzon, Navracsicsozzon”, közelebb jár az igazsághoz! – Politikusok a kuratóriumi fotelekben….

Az utóbbi napokban többek között attól hangos a sajtó, hogy a továbbiakban feltételekhez köti az Európai Unió, hogy Magyarországról egyetemisták és kutatók részt vehessenek az Erasmus+ és a Horizont Európa programokban. A megszólalók politikai hovatartozásuk szerint állítják be az esetet: a regnálópártiak az Unió “nyomják Krahácsot” akciójának nevezik, a reális megközelítés viszont az, hogy már decemberben jelezte a szervezet, hogy gond van az egyetemi kuratóriumokba “élethosszig” beültetett fideszes potentátokkal.

Még, hogy mi? Ti!

Az Európai Bizottság döntése értelmében sem az Erasmus+, sem a Horizont Európa programból nem kaphatnak támogatást azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek. A kormány értetlenkedve és felháborodva fogadta a döntést, az ügyben megszólaló miniszterek szerint teljesítették azt, amit vállaltak – foglalta össze az Index a mára kialakult helyzetet. Az idei évre vonatkozó ösztöndíjakat már tavaly aláírták, ezeket nem érinti a bizottság döntése. Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette:

ha 2024-ről nem lesz megállapodás, akkor Magyarország finanszírozza a költségeket, így az ösztöndíjprogramban való részvételnek nem lesz akadálya. A kormány emellett – ha nem sikerült megegyezni az Európai Bizottsággal – pert indít a határozattal szemben az Európai Unió Bíróságánál.

A lényeg: hiába fizetné ki a közösből a költségeket a magyar kormány, ha kiestünk a programból, nincs az a pénz, ami visszateszi a magyarokat oda. A megoldás az lenne, ha kivonulnának a politikusok a kuratóriumokból, így teljesülne a feltételrendszer ezen pontja.

Hogy kik buknák a havi milliós jövedelmüket, no és a befolyást? Ők!

A portál összegyűjtötte, kiknek kell lemondani az életük végéig esedékes havi millióról.

  • Navracsics Tibor

A Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke pont az a Navracsics Tibor területfejlesztési, valamint az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, aki a héten Brüsszelben egyeztet az Erasmus-ügyről.

  • Varga Judit

A Miskolci Egyetem fenntartója az Universitas Miskolcinensis Alapítvány, melynek elnöke az igazságügyi miniszter. Ez a kuratórium olyan szempontból speciális helyzetben van, hogy a kormánypárti politikus mellett tagja az a Veres Pál is, akit ellenzéki támogatással választottak Miskolc polgármesterévé 2019-ben.

  • Nagy István és Lázár János

A Miskolci Egyetem fenntartója az Universitas Miskolcinensis Alapítvány, melynek elnöke az igazságügyi miniszter. Ez a kuratórium olyan szempontból speciális helyzetben van, hogy a kormánypárti politikus mellett tagja az a Veres Pál is, akit ellenzéki támogatással választottak Miskolc polgármesterévé 2019-ben.

  • Varga Mihály és Cser-Palkovics András

A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter. A kuratórium tagja Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere is.

  • Szijjártó Péter és Dézsi Csaba András

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tagjainak névsorában szerepel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is.

  • Süli János

A Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke az a Süli János kormánypárti képviselő, aki az előző ciklusban még tárca nélküli miniszterként felelt a paksi atomerőmű bővítéséért.

  • Schmidt Ádám

A Testnevelési Egyetemért Alapítvány egyik tagja Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

  • Lezsák Sándor

A kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány tagja Lezsák Sándor kormánypárti képviselő, az Országgyűlés egyik alelnöke.

  • Bajkai István és Fazekas Sándor

Az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítványnak két kormánypárti országgyűlési képviselő is tagja: Bajkai István, valamint a korábbi vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszter, Fazekas Sándor.

  • Trócsányi László

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjai között is van aktív politikus: Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, európai parlamenti képviselő.

Pin It on Pinterest