Gulyás Gergely: a kormány tegnapi ülésének végén lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Varga Mihály, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor… – az egyetemi alapítványi tagságukról

Gulyás Gergely a háromnapos kormányülés után csütörtökön kormányinfót tartott, aminek részeként bejelentette, hogy lemondtak a miniszterek – Varga Judit, Lantos Csaba, Varga Mihály, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor – az egyetemi kuratóriumokban betöltött tagságukról. Ezzel azt is közölte, hogy Orbán Viktor „összecsapta a bokáját” és harcosan teljesítette az unió Erasmus-ügyben elvárt feltételeinek ezt a részét.

Ne „brüsszeli bürokratázzon”, helyette „Vargázzon, Navracsicsozzon”, közelebb jár az igazsághoz! – Politikusok a kuratóriumi fotelekben….

Az utóbbi napokban többek között attól hangos a sajtó, hogy a továbbiakban feltételekhez köti az Európai Unió, hogy Magyarországról egyetemisták és kutatók részt vehessenek az Erasmus+ és a Horizont Európa programokban. A megszólalók politikai hovatartozásuk szerint állítják be az esetet: a regnálópártiak az Unió „nyomják Krahácsot” akciójának nevezik, a reális megközelítés viszont az, hogy már decemberben jelezte a szervezet, hogy gond van az egyetemi kuratóriumokba „élethosszig” beültetett fideszes potentátokkal.

Na jó, az Erasmus kétséges, de „narancs”-diplomát lehet szerezni Szamarkadban vagy Moszkvában is

Mit kell azzal bajlódni, hogy hazacsábítsa a magyar kormány azt a sokszázezer fiatalt, akik úgy gondolták, hogy “kerítésen kívül” keresik a tanulás, az életkezdés, vagy éppen kicsit “benőttebb fejlággyal” a családjuk boldogulását? Sokkal egyszerűbb módszert ötöltek ki: nem hajtják végre az unió Erasmus-programjának feltételeit, mindezt elhallgatják az emiatt hátrányt szenvedő srácok elől, akiknek így lehetőségük sincs kipróbálni a külföldi diákéletet. Azaz mégis: mehetnek Szamarkadba vagy Moszkvába….

A hisztis kutató esete az egyetemével – Egyre csak jönnek a rossz hírek az alapítványivá maszkírozott állami egyetemek felől

A szélsőértékkel, az SZFE-vel ne is foglalkozzunk, hiszen az átalakítás óta ez az intézmény már elvesztette „felsőoktatási jellegét”. A helyzet azonban ha nem is ennyire, de a többieknél is rossz. Amióta az állam egy különös bizonyítási kényszertől hajtva hátulról tömi ki pénzzel kedvenc egyetemeit, ott mintha megőrült volna a vezetés, egyszerre pazarol és fogja meg a fillért is.

Élethosszig kurátorság évente 18 milláért – e’-mán döfi!

A gombamód szaporodó alapítványok korát éljük. Ezt találták ki orbánék arra, hogy függetlenül attól, hogy elveszítik, vagy sem a 2022-es választást, megkerülhetetlenné váljanak az elkövetkező beláthatatlan időben. No meg persze azért, hogy kádereik a végeláthatatlan párthűségükért cserébe combos havi fixet tudhassanak magukénak. Persze minden alapítványhoz jár egy kuratórium!

Ön (a „köz”) tudja, mennyit fizet havonta Vidnyánszky Attilának az SZFE kuratóriumi elnökségért? No és a többieknek? Olvassa!

Az ugye tiszta, hogy minden, az állam bátyó által kifizetett összeg -bér, juttatás- a közösből megy, vagyis az Ön, meg az Ön, szóval mindannyiunk nagy, társas pénztárcájából. Az is rajtunk -mindannyiunkon- múlik, hogy kiket tartunk el azért, hogy dönthessenek ezekről a pénzeinkről. Mindezt érdemes észben tartani, amikor választásra kerül a sor.