Sorting by

×

Mi történt? Törölték (?) a kormánylap cikkét, ami azon búslakodott, hogy az Eucharisztikus Kongresszus keveseket hoz lázba! De….

Érdekes cikket közöl a KDNP házilapja; a szerző azon kesereg és értetlenkedik, hogy az Eucharisztikus Kongresszusra, a katolikus egyház olimpiájára összesen 75 ezren regisztráltak, pápai misével együtt, az összes külföldi zarándokot beleértve. Pedig csak Budapesten van félmillió katolikus – írta Tóta W. Árpád publicista közösségi oldalán. A bejegyzés megjelenése után nem sokkal a portálról eltűnt az írás, de….

Az internet nem-igen felejt…..

A Vasárnap.hu-n kedden megjelent egy cikk “Végidők előjátéka, avagy miért nem érdekel senkit az Eucharisztikus Kongresszus” címmel. Azt, hogy ki volt a jelenséggel szembenéző és azt magyarázni próbáló írás szerzője és, hogy pontosan mire jutott, a Mandineren található rövidített változatból lehet kikövetkeztetni. Most ez látható hűlt helyén:

De…..

Az internet azonban nem felejt, így a cikk még fellelhető ide kattintva. Varga Gergő Zoltán cikkéből….

“A helyzet drámai, testvérek. Drámai. Amúgy is jellemző beteg kultúránkra a közönyösség, ez azonban most a Kongresszus vonatkozásában rendkívüli módon megmutatkozik. 75 ezren regisztráltak egy korszakos esemény pápai miséjére, külföldiekkel, mindennel együtt, cakk-pakk. Ez az Egyház? Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni? Ennyi a mi hitünk, testvérek? Hát ennyi, kéremszépen. Jöjjön le a hályog a szemünkről és lássuk, mert ez a valóság. Nem azt fájlalom, hogy miért nem rakjuk tele a tereinket kirakatemberekkel; azt fájlalom, hogy miért nem fontos annyira, teszem azt, egy budapesti katolikus embernek a világegyház egyik legmeghatározóbb tapasztalata, hogy megtegyen két-három BKV-megállót?

A KSH-adatok szerint uszkve félmillió katolikus ember él a fővárosban. A Hősök terén, a zárómisén, Szentatyástul mindenestül meg ott lesz maximum 75 ezer ember. A vidéki ismerősök meg csillogó szemmel szervezik a buszokat, jönnek, merthát mekkora dolog már ez… 75 ezer ember.

Azokról meg inkább ne is essen szó, akik nem csak a pápánál képzelik magukat pápábbnak, de szinte a teljes katolikus egyházi elöljáróságnál is teljes katolikus egyházi elöljáróságabbnak tartják magukat, és eretnekséget, ördögi praktikákat, meg az Egyházhoz méltatlan eljárásokat, egyebeket kiáltanak, hergelve és eltántorítva az embereket, megfosztva őket egy – mondjuk úgy – potenciálisan nem jelentéktelen lelki élménytől.

Néhány éve beszélgettem a kereszténység jövőjéről egy ferences atyával. Azt mondta, szerinte a számunk drámaian le fog csökkenni, ám aki megmarad, mint Izajás „szent maradéka”, ők lesznek az a kemény mag, akik a vérük árán is megvallják, hogy Jézus az Úr. Ébredjetek, testvérek! Adiutorium nostrum in nomine Domini.”

Tóta W. Árpád vélemény-bejegyzését mindenképpen érdemes elolvasni:

“Igyekszem viszafogottan reagálni, mert ígéretesnek látom a felfedezést, és kár volna ajtócsapkodásba vezetni át. Nos, nincs Budapesten félmillió katolikus. Az országban sincs.

Ezek a szép kövér számok ugyanis a népszámlálásból erednek, ahol a megkérdezettek – mivel még mindig normának tekintik, hogy valami vallása kell legyen az embernek akkor is, ha a templomon se találja meg a kaput – bemondják azt, amire keresztelték őket, vagy az anyjukat. A konkrétan a templomba járást firtató külön felmérések 5-8 százalékot mutatnak az ÖSSZES felekezetre – és még akkor se a misén számoltuk össze őket, csak elhittük, amit mondtak.

Aki katolikus, az ugyanis el-elnéz a templomba, mivel ezt előírja neki a vallása, amit komolyan vesz. Komolyan veszi továbbá, hogy a szentáldozás alkalmával ő nem csupán rituálisan emlékezik, hanem a szó szoros értelmében megeszi Jézust, ugyanis olyankor Jézus huss, belebújik az ostyába. Ez a tanítás, nem én találom ki. Ez maga az eucharisztia: az a tan, hogy az ostya konkrétan Jézus húsa. Az Eucharisztikus Kongresszuson pedig azt beszélik meg, mennyire finom. Ezzel semmi gond nincs, mások a tenyerükből meg távoli gázgömbökből jósoltatnak maguknak. De bizony célszerű szembenézni azzal, hogy ez egy szubkultúra. Kisebbség, ahogy a melegeké; jóval kisebb, mint a horgászoké. És nyugi, még kisebb lesz, nemzedékről nemzedékre.

Gond azzal van, ahogy ennek ellenére viselkednek: többségként és uralkodóként.

Ez nem a többség normája, nem a nemzet gerince, nem mindannyiunk közös szentsége, csak egy szűk csoport dilije. Vissza kéne venni az arcból, mert az erőszakos nyomulástól, a politikai kurválkodástól és harácsolástól, az iskolák bekebelezésétől, a vallási hiedelmekből kovácsolt tantervtől meg törvénytől nem több lesz a hívő, hanem még kevesebb. Ettől az ellenségeik lesznek többen, és igazuk lesz.
Gond van továbbá azzal, amennyibe kerül ez a jézuskóstoló mindenki másnak.

Körülbelül 30 milliárd forint ment el rá, plusz 55 milliárdért felújították a Hungexpót, igaz, azt nemcsak ezért, hanem a még eszementebb vadászati világkiállítás kedvéért is. És el se kezdjük, mennyi pénzzel kedveskedünk az egyháznak csak úgy, éves állami támogatásként, meg még azon felül – mondjuk járvány alkalmából is leesett pár tízmilliárd.

Ehhez kevesek vagytok, tehát nem érdemlitek meg, és ha így folytatódik, akkor politikailag is megéri szembefordulni az egyházzal. És ha ezt már felismertétek, akkor ideje elgondolkodni azon, hogyan legyetek szerényebbek. Jó étvágyat, menjetek békével, de ne felejtsétek: aki magát felmagasztalja, megaláztatik.”

Kapcsolódó

 

Mi történt? Törölték (?) a kormánylap cikkét, ami azon búslakodott, hogy az Eucharisztikus Kongresszus keveseket hoz lázba!
illusztráció: V.K.
átver

Egy hozzászólás itt: “Mi történt? Törölték (?) a kormánylap cikkét, ami azon búslakodott, hogy az Eucharisztikus Kongresszus keveseket hoz lázba! De….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.