Az időjárás most alaposan megviccel – A hétvége még csendes, de aztán….

A hétvégén, még tiszteli a szokásokat az időjárás, vagyis az aktuálisnak megfelelően viselkedik. A jövő hétről nem mondható el mindez, mivel akkor mozgalmas események elénézünk.

A hétvége

Szombaton is erősen felhős, vagy borult idő lesz jellemző, bár helyenként, átmeneti időszakokra elvékonyodhat a felhőzet. Szórványosan előfordul hószállingózás, átmeneti gyenge havazás, de jelentős mennyiségű hó nem hullik. Nyugaton élénk, erős lökésekkel kísért, másutt gyenge vagy mérsékelt É-i szél fúj. Estétől, észak felől már nagyobb területen is lecsökkenhet a felhőzet. Kitisztuló égboltra legnagyobb esély északnyugaton, a szeles területeken van. Számottevő csapadék nem hullik.

Vasárnap, reggelre szerte az országban gyenge fagy várható. Párásodik a levegő, helyenként köd is képződhet. Kora délelőtt párás, szürke ködfoltos, felhős és elsősorban északnyugaton, északon jellemző napos, szűrt napsütéses területek váltakoznak. Ott még élénk lehet a szél. Napközben nyugaton is mérséklődik a szél. Elsősorban északnyugaton valószínű tartós, nagyobb területet érintő napsütés. Másutt változó, el-elvékonyodó rétegfelhőzet és csökkenő párásság mellett inkább csak foltokban, időszakosan tud kisütni a nap. Estétől, észak felől vastagodó felhőzet sodródik az ország fölé. Csapadék továbbra sem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. Éjjel változó, itt-ott átmenetileg elvékonyodó, majd vastagodó felhőzet lesz felettünk. Csapadék nem érkezik.

A jövő hét időjárása

– Hétfőre egy meleg-, majd estére egy hidegfront érkezése valószínű. Borongós égbolt mellett elszórtan számítani lehet kisebb havazásra, majd havas esőre. A kezdetben megélénkülő DNY-i szél estétől ÉNY-ira fordul, és tovább erősödik, miközben felszakadozik a felhőzet, de szórványos hózáporok alakulhatnak ki.

– Kedden az északkeleti országrész kivételével erős, délelőtt, nyugaton viharos ÉNY-i szél ígérkezik. A hidegfront ellenére kissé enyhül az idő. Változó napsütés, felhőátvonulások és elszórtan kialakuló, vegyes halmazállapotú záporok várhatóak.

– Szerdán ismét egy meleg, majd egy hidegfront roboghat át térségünkön. Felhős, sokfelé szeles időben időszakos, mérsékelt csapadék is érkezik. A halmazállapot bizonytalan, eső, havas eső és hóesés is előfordulhat kis térségen belül.

– Csütörtökön előreláthatólag a keddi nap ismétlődhet meg. Viharossá erősödő szél mellett a szórványos záporok, hózáporok mellett zivatarok, hózivatarok is kialakulhatnak, melyek közül egy-egy hevesebbet közel 100 km/h-s kifutószél is kísérhet.

– Péntekre előreláthatólag keleten legyengül és nyugaton is mérséklődni kezd a szél. A keleti térségben van esélye vékonyodó felhőzet mellett némi napfénynek, miközben nyugat felől újabb csapadékzóna érkezhet, melyből eleinte havas eső, majd havazás alakulhat ki a Dunántúlon.

– Szombatra szeles, de napos idő kialakulása körvonalazódik felhőátvonulásokkal és elszórtan vegyes halmazállapotú záporokkal.

(Kép Stoffel Misa)

(Forrás)

Kapcsolódó: Hideg ellen egy jó tartalmas levets!