Az MTA – ha kell – alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) felügyelő testülete szerint elfogadhatatlan a kormány törvényjavaslata a tudományos intézményrendszer átalakításáról.

Az MTA pénteki közleményében idézett testületi határozat szerint a törvényjavaslat visszavonása „messzemenően indokolt”. Elfogadása esetén – a súlyos aggályokra tekintettel – az Akadémiának kezdeményeznie kell az alkotmányossági vizsgálat lefolytatását.

Az Akadémia gazdálkodását ellenőrző testület egyhangú véleménye szerint a törvényjavaslat nem veszi figyelembe az MTA és az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) közötti egyeztetéseken megtárgyalt és konszenzussal elfogadott elemeket. Lényegében egyoldalúan felülírja azokat. Kiemelten nem elfogadható a testület szerint az MTA tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás.

A törvényjavaslat tükrözi azt a szemléletet, amely indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az alapkutatást, a „bottom up” módon felmerülő, problémaorientált, az érdeklődés vezérelte, új összefüggéseket feltáró, eredeti tudást eredményező felfedező kutatást – írják az MTI-nek eljuttatott határozatban, amely szerint a törvényjavaslat érvényesülése esetén a támogatásról szóló döntések torz, a tudományosságnak és a kutatói közösségnek minimális részvételt biztosító eljárásrend szerint fognak megszületni.

„Ez a szemlélet elfogadhatatlan a hazai és az egyetemes friss tudásért, tudományosságért felelős MTA számára”

– olvasható a közleményben.

(Forrás: MTI)

Napi neba… : Lovász László professzort alázta a fideszes többség!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük