Ez a nap

Az NVB nem hitelesítette a közoktatásra vonatkozó népszavazási kérdéseket

Az NVB is megállapította a visszaélést, mégis indulhat a választáson a gyanús jelölt

Megtagadta az általános- és középiskolai oktatásról kezdeményezett népszavazások aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Túl hosszúak, bonyolultak a kérdések

Az NVB-hez egy magánszemély nyújtott be hét, az iskolai oktatást érintő népszavazási kérdést. Ezek a tananyag- és vizsgakövetelmények csökkentésére, a házi feladatok mennyiségére, a kötelező foglalkozások előírására, a tanórák időpontjára, az intézményvezetők kinevezésére, a mindennapos testnevelés „kiváltására” és a testnevelésórák számának csökkentésére vonatkoztak.

Az NVB az ívek hitelesítését részben arra hivatkozva tagadta meg, hogy a kérdések nem tartoznak az Országgyűlés hatáskörébe, részben pedig arra hivatkozva, hogy a kérdések túl hosszúak, bonyolultak, több tagmondatból állnak, így nem felelnek meg az egyértelműség követelményének.

A döntés nem jogerős

Az NVB arra is hivatkozott, hogy a közoktatási részletkérdésekben kezdeményezett népszavazások nincsenek összhangban a népszavazás, mint kivételes hatalomgyakorlás rendeltetésével.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

About Author

Szólj hozzá!