Kerítésen innenBulvárKiemelt hírek

Az OKJ-nak annyi, meg egy bambi!

tanulas

Egyszer már bejelentette a kormány, hogy az elkövetkező években alaposan átalakítja az Országos Képzési Jegyzéket. Most kiderült, hogy nem sikerült lefékezni az átalakításnál, túlfutottak a felszállópályán és úgy ahogy van, becsukják, dobják a szemétre. Jön valami teljesen új (?)NER-komform csoda.

Nem szeretnénk, ha elfogultsággal vádolnának bennünket, ezért megkérdeztük egy olyan szakembert, aki támogatja és egy olyat is, aki ellenzi a változtatást.

Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform ügyvivője

A szakember kérdésünkre azt mondta, el tudja fogadni az új rendszert.

„Az egyeztetéseken, ami a Szakképzési Innovációs Tanácsban folyt azzal mindenki egyetértett, hogy legyen külön jegyzéke azoknak az úgynevezett alapszakmáknak, amiket az iskolákban lehet széles alapozás mellett tanulni. Fontos, hogy ezek az alapszakmák – például az asztalos – az OKJ-s jegyzék szerint ugyanolyan rangú, mint a targoncavezető, és ez így nem helyes. Most gyakorlatilag az történik, hogy ezt a kettőt szétválasztják.

Újdonság az, hogy az alapszakmák jegyzékét sem fogják OKJ-nak nevezni. Eddig az a különös helyzet volt, hogy nem minden szakképesítést lehetett iskolában megszerezni, de az iskolai szakképesítéseket – méghozzá valamennyit – meg lehetett szerezni tanfolyami formában. Mostantól majd az alapszakmákat csak iskolai képzésben lehet elsajátítani, ám nemcsak nappali, hanem esti formában is. Az esti levelezőképzést rugalmasabbnak tervezik, tehát az előzetes tudást is beszámítják. Amit egyelőre nem tudunk, hogy abban a bizonyos jegyzékben valamennyi eddigi terület szerepel-e.”

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és szakpolitikusa elutasítja a tervet

„Úgy hoznak ki egy ilyen jelentős változtatást, hogy igazából senki sem tudja, pontosan miről van szó. Nyilatkozik a szakmai helyettes államtitkár, de nincs egy előkészítő tudományos anyag, sehol egy kutatás, egy szakmai koncepció, ne adj isten egy jogszabálytervezet. Az ilyen jelentős változtatás nagyon komoly mértékben érinti egy csomó ember életét. Semmi más oka nem lehet ennek az egész felhajtásnak, mint az, hogy a szakképzés úgy ahogy van elhanyagolt terület és úgy érzik, ezen a terepen könnyen megmutathatják, milyen kiváló ötleteik vannak.

Ez egy ugyanolyan blődli, mint a tavaszi volt, amikor a teljes szakképzés reformját jelentették be. A módszer profi, ám ezt nagyon széles társadalmi vitában kellene kiérlelni, és nemcsak a Kereskedelmi Kamara rendeléseit felvenni. Amit tartalmi részről ígérnek – hogy most lesz végre korszerű OKJ – az úgy ahogy van, hülyeség, hiszen Magyarországon 2008 óta rendkívül modern OKJ van, ami modulokból építkezik, és ezekből teszi lehetővé a különböző szakképzettségek elérésének a lehetőségét. Ez a rendszer nem azt mondja meg, hogy mit tanuljanak, hanem azt, hogy milyen képességeket kell megszerezniük az oktatásban résztvevőknek.

Ahogy D. Tamás mondaná: ennyi!

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ismét beigazolódott a régi mondás, hogy aki szereti a kolbászt és a törvényt, ne nézze meg hogy készül!

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!