BlogbazárKiemelt hírek

Az ország a herceg farkán lóg – Népmese

népmese

Kálmán László nyelvész közösségi oldala már sok kincset tett közszemlére, de a mostani népmese-utánzat, aminek főhőse a kerál és a vőgyerök, különösen mívesre sikerült.

Kerál és vőgyerök

Vót egyszer egy kerál, s annak számtalan csemetéje. Köztök a kerálnak a legdrágább, az elsőszülött lyány, már jócskán felcseperedett, ideje volt már férjhö’ mennüje. Találkozott is egy nyalka hercegfi, oszt lett hegyen-völgyön lakodalom. A kerál nem adhatta fele birodalmát a hercegi párnak, nem is akarta, de azér meghagyta, hogy a hercegfinak, bármibe fog is, a hivatalok igazítsák csak az útját, hogy boldoguljék szépen. No, úgy is lett, a fiatalok sorján a magok lábokra álltak.

Elékerül a mérgezett levél

Mindaddig, míg megtörtént, hogy s hogy nem, ne faggassatok, hogy a nyalka ficsúr félrelépett, ahogy megesik az ily aranyifiokkal, oszt főcsinált egy asszisztenset vagy hogy híják az ilyet. Rettentő haragra gerjedt a kerál, s küldte mingyár a követséget, hogy abbul a zabi gyermekbül aztán semmi sem lehet, a cseléd lyánynak meg nyomba adják ki az útját. Jön ám vissza a követ, hogy nem hajlik a nyikhaj, a gyermeket, a lyányt is akarja. No, a kerál azon dühébe kiadta, hogy vegyék elő a hivatalokbul a levelet, amelyk ennek az ifjnak a viselt dógairól szót vóna, s küldjék el az üveghegyen túlra, de még az óperenciás tengeren is túl, oszt majd jól ráijeszt ezzel a pernahajderre. Igen ám, csak hát a hírt meghallván a sok ember mind azt kérdeződte, oszt mér küvételeztek vele a sok hivatalok addig, az már csak a kerál miatt lehetett, oszt kapát-baltát kapva mentek egyenesen a kerálnak. Oda is lett a birodalom hamarost. És arrafelé máig is járja a szólás, hogy az ország a herceg farkán lóg.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ez nem mese

Tiborcz-történet Ablak-Zsiráf-egyszerűséggel – ezt mindenkinek látnia kell!

About Author

Szólj hozzá!