Még az ünnepek előtt adott interjút a 168 órának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A politikus sok minden más mellett beszélt pártja Fideszhez való viszonyáról, a magyarországi választási kampányról is.
[mnky_ads id=”3427″]

Az RMDSZ és a  FIDESZ közötti  feszültség már a múlté

Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy elődje Markó Béla elnöki tevékenysége során több magyar kormánnyal is volt dolga és konfliktusa is. Az államközi alapszerződés megkötésének idején például súlyos vitái voltak a Horn-kormánnyal, később konfliktus alakult ki Markó és Gyurcsány között a kettős állampolgárság ügyében. Hozzátette jelentős feszültségek Markó és Orbán között is voltak az első Fidesz-kormány időszakának elején:

- Hirdetés -

“Amikor 2011-ben elnök lettem, az RMDSZ és a Fidesz viszonya rendezetlen volt, én viszont nyilvánvalónak láttam, hogy közös uniós pártcsalád tagjaiként nekünk nincsen miért tovább vinnünk vélt konfliktusokat. Partneri viszonyt alakítottunk ki, de az RMDSZ közben megtartotta a kapcsolatot a magyarországi politikai pártok többségével. Csak két kivétel van, a Jobbik és a DK. Hozzáteszem: szerintem sántít, amikor a jelenlegi folyamatokat húsz vagy akár tíz évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlítjuk. Elég csak arra gondolni, mi minden változott azóta a magyar politikai porondon.”

Elmondása szerint a Fidesznek a határon túliakkal, elsősorban az erdélyiekkel kapcsolatos politikája 27 éve következetes. A választók értékelik, hogy ugyanazt mondták, amikor kormányon voltak, mint amit ellenzékben hirdettek, ezért természetes, hogy az RMDSZ részt vesz a kampányban:

“Ahhoz, hogy az erdélyiek élhessenek a szavazati jogukkal, regisztráltatniuk kell magukat, és mi segítjük ezt a regisztrációt, információt nyújtunk. Szerintem hiteltelen lenne, ha azt mondanánk, hogy amikor a romániai választásokról van szó, akkor élj a szavazati jogoddal, amikor egy másik választásról van szó, akkor ne add le a voksodat. Én azt mondom: a szavazati joggal élni kell.”

Ne menjünk itt bele annak taglalásába, mi a különbség aközött, hogy abban az országban szavazok-e ahol élek, vagy abban, ahová csak a szívem húz. Fogadjuk el a nyilatkozó erősen csúsztatás-szagú érvelését!

“Nem kérés, hogy az erdélyi magyarok többsége kihez húz”

Kelemen Hunor úgy gondolja,  a regisztráció csak lehetővé teszi, hogy az emberek éljenek választójogukkal:

[mnky_ads id=”80″]
“Persze nem kérdés, hogy az erdélyi magyarok többsége kivel szimpatizál. De legyünk őszinték: ha végignézzük, hogy miből választhat egy erdélyi magyar, akkor olyan sok lehetősége nem marad. Tény, hogy nincs olyan kérdés a nemzetpolitikában, amiben a Fidesz–KDNP az elmúlt évtizedekben ne támogatta volna törekvéseinket.”

Az elnök nem tartja reális lehtőségnek, hogy esetleg a határon túliak szavazatával lehet a Fidesznek kétharmada:

 

“A határon túliaknak csak fél szavazatuk van, csupán a listákra voksolhatnak. Valójában két mandátum sorsa múlhat rajtuk. Tessék, kérem, megnyerni a 106 egyéni választókerületet, és akkor már nem számít, hogy ki hány listás szavazatot kapott. Szerintem a felelősség elhárítása, ha valaki, akinek nem jön be a számítása, azt a két − szélsőséges esetben három − képviselői mandátumot hibáztatja ezért, amit a határon túliak szavazata hozhat Dél-Amerikától Erdélyig. Ez a szemlélet csak annak jó, aki azt szeretné, hogy az egyik magyar ember a másik ugyanolyan magyar emberre ferdén nézzen, csak mert a határ túloldalán él. Ez az egyik legrosszabb dolog, amit el lehet képzelni…..”  /…… /  “Persze a helyzet alkalmas lehet bűnbakkeresésre.” 

Mert van az a pénz

Óriási összegű, több mint százmillió eurós támogatást folyósít az Orbán-kabinet több erdélyi magyar szervezetnek. Az erről szóló kormányhatározatok szerdán jelentek meg a Magyar Közlönyben. A pénzt a magyar állam idei költségvetéséből biztosítják. (forrás: maszol)

 

Nem tisztünk az elmondottakkal vitázni, a VK barátainak maguknak kell eldönteniük, hogy mit gondolnak Kelemen Hunor nyilatkozatáról, és az azóta történt bőkezű kormányzati kistafírozásról.
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

11 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kelemen Hunor Ur. Én is könnyen beszélnék ha a határontúliak adójából valami becsöppenne a honi magyarokhoz. Miért? Azért, hogy a magyar egyes kórházak sürgősségii osztályán ellátatlanság miatt ne kelljen meghalni annak a ki a hazá
  t szolgálta évtizedeken keresztül, azért, hogy/Tarnazsadány/ az iskolában a gyerekekre ne omoljon rá az épület,azért aki évtizedeken keresztül fizette a járulékot nyugdijba vonuláskor normálisan tudjon élni a befizetett járulékból,Azért, hogy ne kelljen többszázezer gyereket ingyen étkeztetni .Nézzük a tényxeket.Önöknél kb.1.200.000 ember vallja magát magyarnak. Magyarországon a statisztika szerint van egymillió mélyszegénységben élő ember, ezenkivül becslések szerint 3-4 millió szegény.Önökhöz folyiuk a pénz teherautó számra.Püspöki palotának felújítására, futballstadion, hokipálya,ökölvivók szponzorálására és még a jóisten tudja mire. Ez nem zavarja Önt lés az Önhöz hasonlóan gondolkozókat? Önök is fizetnek adót a román államnak, miért nem onnan követelnek vagy kérnek.?

 2. Van az a pénz hitvány élősködők,nyalhatjátok a mocskos Orbán szaros seggét,talicskázza a Magyar Emberek adóforintjait,hozzátok,itthon meg a Stadionokon kívül nincs pénz semmire!

  • Székelyudvarhelyen úgy bukott meg a korrupt szászjenő, hogy közzétették a családja jövedelmét és a vagyongyarapodását. Még eljöhet az az idő, amikor az rmdsz kollaboráns prominenseire is sor kerül.

  • És az összes mocskos bozgor akinek van elég vastag bőr a mocskos pofáján,hogy szavazni fog!

 3. Otthon kellene mozgósítani a romániai választásokon kedves Hunor! Általában a magyar többségű megyékben szokott lenni a legkisebb részvételi arány. Alig haladja meg a 30%-ot! Az meg remek, hogy több tízmilliárd forintot küldünk a magyar költségvetésből Erdélybe és ezzel jelentősen hizlaljuk a román költségvetést is. Minden egyes ott elköltött magyar forinttal – az adózás révén – egy trianoni kedvezményezett ország költségvetést gyarapítjuk. Itt meg szavaznak. Ez a román érdek! Gratulálok!

 4. kíváncsi leszek, miként fog szónokolni, ha egyszer a fidesz napja leáldozik….. Markó Béla legalább ember maradhatott.

 5. Ezeket a szemeteket megvették kilóra! Semmi közük hozzánk. Ne is szavazhassanak! Ne szóljanak bele a Mi ügyeinkbe! Elérték, hogy nagyon sokan már gyűlölik a romániai magyarokat. Aki az elmúlt évtizedekben áttelepült (nem akarom írni, hogy gazdasági menekült), azok itt dogoznak és szavazzanak nyugodtan. De csak Ők. A többi ne.

 6. Ne a választási kampányba húzzanak bele, hanem húzzanak a picsába és vigyék magukkal a felcsúti cigányt a bandájával együtt

 7. Semmi közük a Magyar választásokhoz,mocskos szemét Románok oda szavazzatok,ahol az adótokat fizetitek ti csak hitvány élősködők vagytok,talicskázza a retkes gazember,C a Magyar adófizetők pénzét,a szemét élősködőknek,vigyétek ezt a mocskos Fidesz csürhét magatokhoz Erdélybe,ott a helyük! az összes szemétnek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét