Baranyi mert nagyot álmodni: jószolgálati tevékenységre hívta a magyar politikai nyilvánosság érdekében Fürjest

Pénteken esett meg, hogy Baranyi Krisztinát úgy hívták be az ATV-be, hogy nem közölték vele, a Pesti Srácok munkatársa is kérdezni fogja őt. Baranyi tartva magát elvéhez, nem volt hajlandó válaszolni a PestiSrácok munkatársának kérdéseire, sőt, ócska propagandistának nevezte Szalai Szilárdot.

Fürjes -újabban sajtószabadságharcos- Balázs véleménye

Fürjes Balázs, a miniszterelnökség politikai államtitkára közösségi oldalán adta Baranyi tudtára, hogy szerinte “a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó” álláspontja felülkellene vizsgálnia, valamint kérjen elnézést a sérelmet szenvedő nézőktől, olvasóktól, szerkesztőktől, újságíróktól.

A polgármester vasárnapi válasza

Vasárnapi Facebook posztjában Baranyi azt írta, a kormánypárti nyilvánosságban elterjedt nézet, hogy minden sajtótermék valamelyik oldalhoz tartozik, nincsenek függetlenek. Szerinte ez a kép azonban hamis.

“Az MTVA helyett közszolgálati tevékenységet is folytató, leginkább talán liberálisnak mondható Telex vagy 444, a jobboldali Magyar Hang vagy Válasz Online, a progresszív baloldali Partizán vagy Mérce, az óvatosan kiegyensúlyozott RTL Klub, a HVG, a 24.hu, a Magyar Narancs és más lapok, oldalak is mind a szabad sajtó képviselői”

– írta.

“Nézze meg, hogy hogyan számolnak be ellenzéki politikusok, pártok hibáiról, gyengeségeiről. Egyikkel sem értek egyet minden kérdésben, ők végképp nem egymással, de ez nem változtat a státuszukon és így a viszonyunkon sem: ha kérdeznek, akkor válaszolok, ami választott vezetőként munkaköri kötelességem is”

– tette hozzá. A polgármester hosszú posztjában arról is írt, hogy 2010 óta drámaian szűkült a szabad sajtó tere, szerkesztőségeket zártak be, vagy szűntek meg, de azért még van független sajtó. Ezzel szemben viszont egyre nő azon felületek száma,

“amelyeket közvetlenül Rogán Antal propaganda minisztériumából szerkesztenek”, ezen sajtótermékek munkatársai pedig Baranyi szerint nem újságírók, “munkájuk eredménye nem sajtó”. “A szabad sajtót szétverő propaganda oldalak minősített esetei a szennyoldalak. Ezek jellemzője, hogy elsődleges tevékenységük az egyszerű uszítás. Xenofób, rasszista vagy rasszizmusba hajló agitáció mellett, minden alapot nélkülöző hazugságok terjesztésével vesznek részt politikai lejáratókampányokban”

– írta. A PestiSrácok szerinte pedig ezen szennyoldalak iskolapéldája: csak az Origo előzi őket az elvesztett sajtóperek számában.

Baranyi javallata Fürjesnek

“Kérem, hogy csatlakozzon hozzám és csak olyan orgánumokat kezeljünk sajtóként, kizárólag azokkal a valódi újságírókkal álljunk szóba, akik a fenti témákban kérdéseket (valódi kérdéseket, nem előre egyeztetetteket) tesznek fel az ország legnagyobb közhatalmú szereplőjének, a miniszterelnöknek.

Nekik viszont mindig álljunk rendelkezésükre. Kezdeményezzük együtt, kormánypárti és ellenzéki politikusként, hogy csatlakozzon hozzánk valamennyi politikus, védjük meg együtt a magyar sajtót! Államtitkár Úr, ahogy az tegnapi levelének barátságos hangvételéből is kiolvasható, 2022 Magyarországán, az egymással gyakorlatilag szóba sem álló szekértáborok, politikusok világában most kivételes lehetőség adódik előttünk.

Ezért szeretném megragadni az alkalmat és jószolgálati tevékenységre kérni a magyar politikai nyilvánosság érdekében. Bizonyára Ön is ismeri nyilvánosságunk egyik tragikumikus toposzát, a képviselői irodaház előtt és a parlament folyosóin a sajtó (a valódi sajtó) munkatársai elől menekülő fideszes képviselőt, kormánytagot.

Kérem, hogy a sajtószabadságért ezúton megkezdett közös erőfeszítéseink részeként juttassa el hozzájuk az eredetileg nekem írt nyílt levelének következő sorait: “Szabadságjogaink, a szólás- és véleményszabadság, a sajtó szabadságának tisztelete miatt fontos, hogy ne utasítsuk vissza, ha kritikusan kérdeznek minket, még ha esetleg ellenszenvvel is viseltetünk a kérdezővel szemben. Mert nem a kérdező személye, pártszimpátiája, hanem a hallgatóság, Magyarország polgárai számítanak”. Magam se fogalmazhattam volna meg pontosabban.”

Kapcsolódó