Az Orbán-kormány „családvédelmi akciótervének” elemeiről szól az a törvényjavaslat, amelyről hétfőn szavazott az Országgyűlés. Az ellenzéki frakciók közül a Jobbik, az MSZP és az LMP igennel szavazott, a DK-frakció és két független képviselő, a liberális pártot képviselő Bősz Anett és az Együtt jelöltjeként az Országgyűlésbe jutott Szabó Szabolcs szavazott nemmel, a Párbeszéd öt képviselője pedig tartózkodott.

A mai magyar politikában már bátor dolognak számít,

ha valaki nem szavaz meg egy ilyen törvényjavaslatot. Az MSZP politikusaitól újra hallottuk az érvet: ha az embereknek tetszik, ha adnak az embereknek, akkor megszavazzuk. Ilyen alapon az állami költségvetést is megszavazhatnák, hiszen abban is sok pénz jut oktatásra, egészségügyre, családtámogatásra, közbiztonságra, csak éppen nem elég, vagy nem olyan módon, ahogy azt az ellenzék helyesnek tartaná. Így van ez a családi támogatások bővítésénél is, tehát az lett volna a logikus, hogy az MSZP-sek nemmel szavazzanak.

- Hirdetés -

A DK és a két független képviselő volt elég bátor ahhoz, hogy nemmel szavazzon.

Volt erejük szembeszállni a demagógiával. A DK hasonlóképpen mert nemet mondani a „rezsicsökkentést” megalapozó törvénymódosításokra, és persze a nemzeti demagógiára is, amikor a kettős állampolgárságról, a soha itt nem éltek magyarországi választójogáról van szó. Éppen e bátorság miatt DK-sok, akik DK-sok.

Nem becsülném le a Párbeszéd-frakció tartózkodását sem. Egykori párttársaik, akik az LMP-ben maradtak, illetve jelenlegi szövetségeseik az MSZP-ben igennel szavaztak, ők pedig tartózkodtak.
A nemleges vagy tartózkodó szavazatnak fontos funkciója, hogy rákényszeríti a képviselőket, frakciókat, hogy a nyilvánosság előtt alaposan megindokolják szavazatukat. A konkrét esetben el kell tudni magyarázniuk, hogy miért rossz, miért ártalmas az, ahogy a kormánytöbbség a családokat támogatja, miért káros közgazdaságilag a „rezsicsökkentés”, miért nem helyes állampolgárságot, választójogot adni azoknak, akik ugyan magyarul beszélnek, magyarként gondolkodnak, de nem élnek és korábban sem éltek Magyarországon. Olyan közgazdasági, közjogi, társadalompolitikai összefüggéseket kell átgondolni és a közönséggel is átgondoltatni, amelyek megértetésére egyébként nem fordítanának elegendő energiát.

Forrás

Kapcsolódó

Novák: „világelső a mi kis országunk a családtámogatás, a családi értékek megjelenítése terén”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét