Vita folyik arról, hogy két DK-s kerületi polgármester Czeglédy Csabát, az Orbán-kormány által elképesztő módon meghurcolt szombathelyi ügyvédet bízta meg a korábbi polgármester által vezetett önkormányzat tevékenységének átvilágításával. Momentumos barátaink arra hivatkoznak, hogy Czeglédy hosszú ideje képviseli ügyvédként az MSZP-t és a DK-t, tehát nem elfogulatlan.

Itt egy félreértés van

A szakember, aki egy-egy polgármesteri hivatal megbízottjaként végzi az átvilágítást, nem független intézményt a politikában illetve a közigazgatás mellett, tehát nem kell politikailag elfogulatlannak lennie. Elfogulatlannak a bírónak kell lennie, nem az ügyésznek, és nem is az ügyvédnek. Az ügyész elfogult lehet a bűnelkövetővel szemben, az ügyvéd elfogult lehet a megbízója iránt.

Czeglédy megbízása tartalmát tekintve

az ügyészére emlékeztető feltáró feladat. Emiatt azután a politika korrekt működése szempontjából semmi kivetnivalót nem látok Czeglédy megbízásában. Elfogulatlannak a bírónak kell lennie abban az esetben, ha Czeglédy feltár valamilyen jogsértést, és megbízói feljelentést tesznek, és azokból netán vádemelés lesz. Annak, aki az átvilágítást végzi, nem elfogulatlannak kell lennie, hanem korrektnek, és nincs ok kételkedni abban, hogy Czeglédy korrekt módon végzi ezt a munkát.

Ha nem az ilyen értelemben vett elfogultság a baj Czeglédyvel,

hanem az, hogy kötődik a DK-hoz és az MSZP-hez, akkor pedig azt gondolom, hogy azon nincs mit kifogásolni. Czeglédy fiatal közéleti ember, jogász, koránál fogva a rendszerváltás előtti állampárthoz nem kötheti semmi (szemben például velem, aki kilenc évig voltam az MSZP tagja, egészen addig, amíg ki nem zártak belőle), az MSZP-ben vállalt politikai szerepet – mi ezzel a baj?

Ami 2010 előtti elítélését illeti:

gazdasági ügyekben számos erősen vitatható ítélet született a rendszerváltás húsz évében, melyek közül én az Agrobank vezetőjeként egy bonyolult ügylet erőltetett büntetőjogi megítélése nyomán börtönbe került Kunos Péter kollégám ügyét tartottam fölöttébb aggasztónak. Czeglédy akkori ügyét természetesen nem tudom megítélni, de ha egyszer nem tiltották el az ügyvédi tevékenységtől, azt szabadon gyakorolhatja, akkor az a régi ügy sem lehet kizáró ok.

Sajnálatosnak tartom, hogy a DK-s polgármesterek és a momentumos alpolgármesterek nem tudtak ebben a kérdésben dűlőre jutni.

Forrás

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. “Czeglédy akkori ügyét természetesen nem tudom megítélni” ez aztán a maszatolás 😀
  Czeglédyt elítélték adócsalásért, magánokirat hamisítást, és számviteli fegyelem megsértéséért. Ezek fekete-fehér tények.

 2. Már több helyen kifejtettem: Czeglédy perek tömegét nyeri a fideszes ügyészség ellen.
  És most a kérdés: Kell ennél jobb ajánlólevél?
  A szerző lényeges momentumokra mutat rá, miszerint a bíráskodás ellentmondásos, az ügyvédnek nem kell elfogulatlannak lennie, Czeglédyt nem tiltották el az ügyvédi tevékenységtől.
  Így aztán minden tényező az ő megbízása mellett szól.

  • A tényező – természetesen – nem szól, de nem jut eszembe alkalmas kifejezés. Előre is megköszönöm a tárgyszerű korrigálást. 🙂

 3. CSATLAKOZOM TAMÁSHOZ, CZEGLÉDY CSABÁT KITŰNŐ JOGÁSZNAK TARTOM ÉS DERÉK-KIVÁLÓ EMBERNEK. AZ IS IGAZOLJA EZT, IGAZOLJA EZT, HOGY ORBÁNÉK ESZEVESZETTEN TÁMADJÁK MINDEN LEHETSÉGES FÓRUMON, HELYEN ÉS ALKALOMMAL. ILYEN DOLOG 20 ÉVVEL, EGÉSZEN FIATAL KORÁBAN TÖRTÉNT ELÍTÉLÉSÉT FELHÁNYTORGATNI. SZÁMTALAN EMBEREN SEGÍTETT, ÉS SEGÍT, AKIKET POLITIKAI OKBÓL ZAKLATTAK HATALMUKKAL VISSZAÉLVE ORBÁN ÉS EMBEREI.

  MÉCS IMRE

 4. Ha az a cél – márpedig az a cél – hogy Orbánnal szemben egy minden szempontból hiteles, a 2010 előtti umbuldázástól magát látványosan elhatárolódni tudó ellenzék épüljön fel, amelyik képes olyan elsöprő támotatottságot szerezni, hogy Orbánnak már illiberális hatalmi praktikákkal se legyen tovább esélye a hatalma meghosszabbítására, nos, akkor nem minősíthető másnak, mint kolosszális butaságnak egy, a köz megkárosítása miatt már büntetett és ma is hasonló ügyekben eljárás alatt álló személy megbízása azzal a feladattal, hogy hivatalos átvilágítással leplezze le a politikai ellenfélnek a köz megkárosítását eredményező umbuldáit. Ez olyan, mint a 2X2. És menthetetlen. Pontosabban menthető: vissza kell vonni a megbízást!

 5. Teljesen egyetértek Heindl Péterrel !!! nem akarom részletesen kifejteni, hogy miért, csupán annyit mondok, hogy az önmegtartóztatás, a győztes mértékletes öröme győzelme felett : számomra értékes emberi tulajdonságok ! Talán a legszebbek és legnemesebbek ! W. Gy.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét