Bauer Tamás: felajánlkozás

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, korábbi elnöke a múlt hétfőn az azonnali kérdések órájában valóságos együttműködési ajánlatot tett Orbán Viktornak.

Jól meg is lepte őt,

amikor az első két percben azt hangsúlyozta, hogy

„… mindenkinek azért kell szurkolnia Magyarországon – bármennyire is mást gondolunk különböző kérdésekről a politikában –, hogy önök sikeresen kezeljék ezt a válságot.”

Mindjárt hozzá is tette:

„itt van az ország előtt és előttünk egy lehetőség, hogy újratervezzük a magyar gazdaságot, újratervezzük Magyarországot is, hiszen fontos az, hogy Magyarország versenyképesebben – és ez a második szempontom – kerüljön ki ebből a válságból. Tehát magyarul, az önellátás és egy új gazdasági szerkezet lehet az, ami ezt a helyzetet segíti Magyarországon is kezelni”.

Második, egyperces „kérdésében” felvetette Orbánnak:

„Nem tudom, gondolkodott-e a miniszterelnök úr azon, hogy esetleg Magyarországon létrehozzunk egy „jövő bizottságát” vagy bármi hasonlót, ami valamilyen keretet adna annak a gondolkodásnak, amiről miniszterelnök úr is beszélt, nevezetesen a tudományos élet, a politikai élet, az érdekképviseletek bevonásával egy 20-30 éves távlatban, a kockázatokat is elemezve esetleg egy ilyen bizottság keretein belül lehetne talán konszenzusra is jutni.”

Mi ezzel a baj?

Hát nem helyénvaló-e, hogy kormánypárti és ellenzéki politikusok, felülemelkedve szembenállásukon, az ország javát igyekezzenek szolgálni? Mesterházy csak azt hagyja figyelmen kívül, hogy Magyarországon nem egy demokrácia kormánypártja és ellenzéke áll szemben egymással politikai partnerként, hanem egy önkényuralmi rendszer hatalomgyakorlói és az általuk elnyomottak szembenállásáról van szó. Orbán ennek az önkényuralmi rendszernek a feje, megszemélyesítője és első számú működtetője. Rendszerének azonban az a sajátossága, hogy – különféle külpolitikai és legitimitási megfontolásokból – a demokratikus látszatok fenntartása mellett működteti. Az olyan konszenzus-törekvésnek, amellyel az Országgyűlésben Mesterházy előállt, demokráciában van helye. Ha viszont valaki az önkényuralmi rendszer parlamentjében áll ezzel elő, akkor megerősíti azt a látszatot, hogy itt még demokrácia van, s ezzel Orbán rendszerét erősíti. Mesterházy nem buta ember, neki ezt tudnia kell.

Mesterházy, aki több mint két évtizede politizál,

ötödik ciklusát tölti a parlamentben, már az Orbán-kormány idején volt az MSZP frakcióvezetője, jól kell ismernie a Orbán politikáját, és tudnia kell, hogy Orbán Európa-politikája, társadalompolitikája, gazdaságpolitikája alapvető kérdésekben összeegyeztethetetlen a baloldaléval. Nem részletkérdésekben, hanem az ország jövőjére vonatkozó elképzelésekben.

Miféle konszenzust képzel e kétféle politika között?

Nem Mesterházy az első az MSZP-ben, aki ilyen szándékot nyilvánosan megfogalmaz. Sőt, Hiller István nem szándékot, hanem tényt ismertetett a nyilvánossággal tavaly decemberben az Azonnali portálon majd az ATV Egyenes beszédjében. Megtudtuk tőle, hogy a országgyűlési alelnökként rendszeresen részt vesz Orbánnal egy „fórumon”, ahol

„az országunkat hosszabb távon érintő ügyekről”

elmondja a véleményét. Minderről a nyilvánosság először ebből a két interjúból, Hiller odavetett megjegyzéséből értesült.

Hiller sem buta ember, neki is tudnia kell, hogy milyen viszonyok vannak Magyarországon

Egy demokratikus rendszerben egy szociáldemokrata és egy kereszténydemokrata, egy liberális és egy zöld politikus barátkozhat egymással, kicserélhetik véleményüket, lehetnek közös kezdeményezéseik, mert mindketten ugyanannak a demokratikus politikai rendszernek részvevői, még ha politikai versenytársak is, és mást gondolnak a politika kívánatos irányáról.

Orbán és Hiller, Orbán és Mesterházy helyzete azonban – legalábbis remélem – alapjaiban más.

Orbán egy önkényuralmi rendszer épít és működtet Magyarországon, Hiller és Mesterházy pedig – legalábbis remélem – szemben áll ezzel az önkényuralmi rendszerrel, és akkor nem ülhetnek együtt egy, az ország jövőjéről cseverésző „fórumban” vagy „bizottságban”.
Vagy nem is állnak szemben vele?

Forrás

figyu

6 hozzászólás

 • Avatar
  2020.05.02 - 00:48
  Közvetlen hivatkozás

  Azt mondjak az okosok, hogy az MSZP a legfertozottebb part a beepitett fidesz-trollok altal. Mesterhazi egy kigyo simulekonysagaval politizal – szerintem sosem volt meggyozodeses mszp-s, inkabb egy taktikus, megelhetesei politikus. Aki most megerositi orbannal BARMILYEN modon 20-30 evre az eloregondolkodas kerdeset, lehetoseget – az egyszeruen arulo – foleg, ha ebbe belekalkulaljuk Mesterhazi intelligenciajat, elmejet. O nem egy nemethsziszi, kosalala – ezert is arulo a magatartasa. Hilleren csodalkozom – es nem ertem, hogy juthatott el az orbannal valo egyuttgondolkodasahoz egyaltalan.
  Szerintem most tamadjak hatba a tisztessegesen dolgozo es erzo MSZ_pseket, mint Toth Bertalan, Ujhelyi Istvan, es meg egy maroknyi joszandeku politikust.

  Válasz
 • Avatar
  2020.05.02 - 11:02
  Közvetlen hivatkozás

  Bauer Tamás hazudik. Ezt voltam szíves kifejteni részletesebben Bauer Tamás facebook oldalán, ezért itt most nem óhajtom különösebben részletezni. Maradjunk annyiban, hogy a fenti cikke megrendelésre készült áskálódás, ami sajnos nem áll messze Bauer korábbi munkásságától.

  Ami viszont a cikk kommentlehetőségét kihasználó Marta+Brash írását illeti, nos itt sem tudok mást feltételezni, mint felkérésre írt áskálódást, besározási kísérletet. Ugyanis minek nevezzük azt, ha valaki Mesterházy Attilát és Hiller Istvánt, az MSZP két ikonikus alakját, volt pártelnökét címkézi úgy, hogy sosem voltak meggyőződéses MSZP-sek és tulajdonképpen fidesz-trollok, megélhetési politikusok? Hiller ugyebár az MSZP egyik legsikeresebb időszakának volt kiemelkedő alakja, pártvezetője, később a párt stratégiájának kidolgozója, egyik legfelkészültebb szakpolitikusa. Mesterházy meg akkor vette át a párt vezetését, amikor mindenki menekülni akart a feladattól, mert senki sem hitt az MSZP-ben, még a képviselői sem. Mesterházy viszont annyira hitt a pártban és önmagában, hogy egy év alatt megszabadította legborzalmasabb átkától, Gyurcsány Ferenctől, majd rá egy évre elérte, hogy az MSZP egy százalék híján azonos támogatottságú párt lett, mint a kormányzó Fidesz. Mi ez, ha nem annak igazolása, hogy Mesterházy igenis a pártja egyik legsikeresebb és elkötelezettebb vezetője volt, aki miután 2014-re tönkretették a pártot az összefogást követelők(párton belül és kívül) és kinyírva ezzel az ellenzék esélyét a sikeres választásra, így Mesterházyt is, akkor sem hagyta el a pártot, hanem tovább támogatta azt a háttérben. Esze ágában sincs más oldalhoz tartozni. Egy időben azzal is vádolták, hogy Puch embere és mint ilyen természetesen Fidesz kollaboráns. Ez csak annyira volt igaz, mint most Bauer Tamás írása, hiszen Mesterházy igencsak küzdött Puch befolyásával a pártban, temérdek ütközetüket láthatta az, aki nem vak, hogy csak egy példát mondjak a baloldalhoz köthető médiumok terén.

  Ezzel szemben Tóth Bertalan már csak azért sem tud más lenni, mint Puch embere, mivel Baranyából jött, ahol Puch megkerülhetetlen évtizedek óta. Tóth Bertalan egy szorgos ember, kiváló háttérmunkás, de nem pártelnöknek való. Újhelyi István meg – sajnos nem mondhatunk mást, mint hogy – katasztrofális EU parlamenti választási eredményt produkált, mint az MSZP kampányfőnöke. Ilyen eredmény után általában az ember, ha van gerince és becsülete, akkor lemond. Ezzel szemben Újhelyi kiügyeskedte magának Tóth Bertalan támogatásával az újabb EU parlamenti képviselői mandátumot. Most őszintén, mióta nevezik ezt tisztességesen dolgozó és érző MSZP-snek, baloldalinak, gerinces szociáldemokratának, jószándékú politikusnak? Mióta az a tisztesség fokmérője, ha egy politikus tízkörömmel ragaszkodik a pozíciójához, ha a becstelenség vádját is eltűri a székért, posztért, pénzért cserébe? Mesterházy szimpla képviselő maradt és dolgozott tovább az MSZP-ért, miután gyengén szerepelt. Volt benne annyi gerinc, hogy belássa, ezt elszúrta. Ez a politikai lét, sőt, az élet velejárója. Ezek a Tóthbercik és Újhelyik meg inkább elviselték, hogy szar embernek tűnjenek fel, csak megmaradjon a pozíció, a jó fizetés, a csekélyke hatalom. Hogy közben morálisan mekkorát zuhant a párt, az baromira nem érdekelte őket. Az sem, hogy az MSZP támogatottsága 5% környékére zuhant. Ez sem volt elég, hogy elszégyelljék magukat. Mesterházy ennek a többszörösét elérve mondott le, mert szégyellte, hogy ennyi sikerült. Hol van ehhez a szinthez Tóth Bertalan és Újhelyi István?

  Kicsit át kellene gondolni, mit ír le, kedves Marta+Brash… És persze Bauer Tamás.

  Válasz
 • Avatar
  2020.05.02 - 11:44
  Közvetlen hivatkozás

  Tisztelt Bauer úr! Olvasom az írásait. Olvasom Mesterházy úr felszólalásával kapcsolatos véleményét. De nem értem Ön mit is szeretne. Ön bizonyára az anarchia nagy tisztelője lehet otthon. Nagy szerencse, hogy nem az Önhöz hasonló embereken múlik az életünk. Van Önnek hatalma? (bármi felett is) Mert ha nincs, akkor ez a sok provokatív szájtépés, és harag, ami Önből ránk ömlik, az annyit ér, mint a vászontarisznyán a lakat. Igaz, csak kevesen érzik magukat jól a jelenlegi rendszerben. A legtöbben már szeretnénk a változást. De Ön szerint ehhez ugyan olyan tarlón nőtt bunkó módjára kell viselkednünk, minta a mai magyar parlament 99%-a. Önnek sem kellene korpa közé keverednie minden áron. Mesterházy úr megnyilvánulásából és az Ön által erre adott válaszból tisztán látszik, hogy “lehet más a politika”. Ez számomra eddig csupán jó poénnak tűnt. Ebből a konkrét esetből azonban tisztán látni, hogy ebben a szlogenben nagy igazság van elrejtve. Ugyan nem az, amire a kitalálói gondolta. Minden esetre előre mutató lenne a bimbódzó Magyar politikai kultúrában, ha az Önhöz hasonló grafomán lelkek a Mesterházy úr által meghúzott vonal alá nem csúsznának a jövőben.

  Válasz
 • Avatar
  2020.05.02 - 11:53
  Közvetlen hivatkozás

  És még valami a tisztességes és az MSZP-hez hű baloldali politikus képéhez: amikor Újhelyi lemondott a pártjában betöltött alelnöki pozíciójáról, akkor rögvest volt szíves bejelenteni a RED(Radikális Európai Demokraták) névre keresztelt mozgalmát, melyhez volt szíves az alábbiakat is közölni:
  “Dühös vagyok, ellenzéki politikusként különösen, mert Önök, választók, akik otthon ülnek és azt várnák el tőlünk, hogy végre tegyünk valamit, és egy sokkal erőteljesebb, közös fronttal váltsuk le ezt a kormányzatot, Önök egészen biztos, hogy elégedetlenek azzal a teljesítménnyel, amit így az egész ellenzék közösen nyújtott az elmúlt időszakban.” Majd simán kivárásra alapozva belehazudott a kamerába – mint Bajnai 2012 őszén -, hogy ez nem új párt lesz. De miután kiderült, hogy ezzel nem jut semmire és sosem jut ki az EP-be még egy ciklusra, rögvest váltott, majd később Tóth Bertalannal létrehozták a következmények nélküli pártot, ahol a bukás, a teljesítmény nélküli léhűtés pozíciót ér. Nekik.

  Válasz
 • Avatar
  2020.05.02 - 12:51
  Közvetlen hivatkozás

  Ehh, csak nem bírtam megállni, hát ide is bemásolom, amit Bauer Tamás facebook oldalára írtam:

  Én megértem Bauer Tamást. Ha hazudni kell, akkor hazudik. Mert ez áll érdekében. Van ilyen. Mindenkivel előfordult már az életében.(Talán egyedül Orbán Viktor nem hazudott soha életében, ahogy ezt ki is jelentette.) De legalább ne akkor, amikor a magyar nyelvet tagadja meg és amikor könnyedén lebukik vele, hiszen nagy nyilvánosság előtt teszi. Mert az ciki. Mióta együttműködés az, amikor egy bizottság létrehozását javasolja egy ellenzéki képviselő, ahol az ellenzéki pártoknak, civileknek, szakembereknek talán lehetősége lenne valamelyes korrigálni a kormány embertelen intézkedéseit, melyet a kétharmad miatt esélye sincs másként befolyásolni? Mióta együttműködés a MÁÉRT? Mióta együttműködés az, amikor a parlamenti pártok hétpárti egyeztetésekre járnak? Mióta együttműködés az, amikor az ellenzéki pártok képviselői javaslatokat tesznek a kormányoldalnak? Bauer Tamás pontosan tudja, hogy amivel most vádolja Mesterházyt és Hillert, az nem támadható. Az meg már hab a tortán, hogy arról, hogy ne legyen interpelláció és a beadványokat is másképp tárgyalják meg a parlamentben egyetlen tartózkodással döntött a parlament. Mert válság van. Az ellenzék dalolva mondott le az ellenőrzési jogköréről a parlamentben. Mert válság van. Az együttműködés lenne? Bauer Tamás aljas módon hazudik. De ha már vádaskodik, akkor miért nem hozza szóba Gyurcsány Ferencet, akinek üzlettársa a Külügyminisztérium kegyeltjeként és támogatásával utazgatva keres új üzleti partnereket Gyurcsány cégének. Az nem együttműködés? Ja, arról nem lehet beszélni, mert ő a kenyéradó gazdi. Pedig ez valódi gazemberség, kollaboráció a kormányzattal, szemben egy ellenzéki képviselő azon javaslatával, amellyel helyzetbe akar hozni ellenzéki pártokat, civil szervezeteket, ellenzéki szakembereket, hogy legalább egy picit befolyásolhassák a kormány embertelen intézkedéseit. Ugyanis ellenzéki képviselőként ez(is) a dolga! Mesterházy tehát azt tette, amit egy ellenzéki képviselőnek tennie kell: támogatni és szóhoz juttatni az ellenzéki gondolatokat is a kormányzásban. Nem mellesleg ezt a javaslatot az MSZP felkínálta a kormánynak 2010-ben és 2014-ben is. Az Orbán kormány egy fikarcnyit sem volt kevésbé autokrata, mint most. Érdekes, akkor Bauer Tamás egy árva szóval sem kifogásolta ezeket a javaslatokat. Vajh miért most? Bauer Tamás tehát hazudott. Van ilyen. De legalább vegyük észre, ha hazudik és ne váljunk mi is hazuggá a támogatásával.

  Válasz
 • Avatar
  2020.05.04 - 15:03
  Közvetlen hivatkozás

  Valamit nem értek. Az előbbi hozzászólók el tudnak képzelni egy érdemben működő, Mesterházy Attila által javasolt bizottságot? Én nehezen… Másrészt még ha igen – akkor sem értem a szrélyeskedéseket, akár Gyurcsány Ferenc, akár Mesterházi Attila, akár Tóth Bertalan ellen irányul…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük