Bauer Tamás nyilt levele Márki-Zay Péternek

A DK-s Bauer Tamás minden különösebb szélsőségtől mentes, döbbent levélben reagált Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferencet ekéző mondataira.

Tisztelt Márki-Zay Péter!

Meghallgattam az Ön más által felolvasott levelét múlt szombaton a Kossuth téren, majd meghallgattam személyesen elmondott beszédét most szombaton a Szabad Sajtó úton. A legtöbb dologban egyetértettem a mondottakkal, néhány fontos dologban vitám lenne, de ezt most félreteszem. Amiről írnom kell Önnek, az a 168 óra című hetilapban olvasható nyilatkozata.
Néhány hete még a mellett érvelt, hogy minden ellenzéki fogjon össze. Ennek jegyében ajánlott például engem „esélyes jelöltként” a választók figyelmébe, aminek lett is eredménye, köszönet érte. Közel 60 százalékkal kaptam több szavazatot, mint az engem jelölő, engem támogató pártok és a javamra visszalépett jelölt pártjának listás eredménye. Bár csak több helyen működött volna ilyen jól a „taktikai szavazás”, akkor nem lenne kétharmada a Fidesznek.

Most viszont a következő olvasható Öntől a 168 órában:

„Lehetséges, hogy az ellenzéki összefogás és a hódmezővásárhelyi siker valóban mozgósította a Fidesz táborát, bár a hódmezővásárhelyi győzelemmel neki nyilván nem ez volt a célja. Gyurcsány Ferenc DK-elnök tömegeket tudott mozgósítani a Fidesz mellett. – A legnagyobb ajándék, amit Orbán Viktor kapott, az Gyurcsány Ferenc – fogalmazott. Nagyon tehetséges politikusnak tartja, de szerinte a DK elnöke a szavazatok megosztásával hozzájárult a Fidesz elsöprő győzelméhez.”
Ezek megdöbbentő mondatok. Azt mondja, Gyurcsány Ferenc „a legnagyobb ajándék, amit Orbán Viktor kapott”, hogy „tömegeket tudott mozgósítani a Fidesz mellett”. Tudja, a Fidesz mindenkinek neki esik, akitől tart, mert korábban sikert ért el vele szemben. Így estek neki valamikor régen Horn Gyulának, azután Medgyessynek, majd Gyurcsánynak, és most Önnek is. Merthogy – Ön is elismeri – „a hódmezővásárhelyi siker valóban mozgósította a Fidesz táborát”. Akkor most Ön is hatalmas ajándék a Fidesznek? Ugyanazért támadja Gyurcsányt, ami Önnel is megtörtént februárban. Méltányos dolog ez? Aki minden ellenzékit össze akar fogni, az miért támadja meg az egyik fontos ellenzékit?

Nem kellene Önnek is beszállni a ma annyira elterjedt gyurcsányozásba

Tudja, Gyurcsánynak mint egykori miniszterelnöknek, mai ellenzéki pártvezetőnek – valamint az MSZP vezetőinek – van egy fontos előnye a többi ellenzéki politikussal szemben, amire talán nem is gondolt még. Azt, hogy egy politikus mennyire elkötelezett a demokratikus normák mellett, nem akkor tudjuk meg, amikor ellenzékiként tüzes beszédekben támadja a kormányhatalom birtokosait. Nem, ezt akkor tudjuk meg, amikor ő van kormányon, amikor az ő kezében van a parlamenti többség. Miképpen élt ezzel a többséggel, mennyiben tartotta tiszteletben az ellenzék jogait.
Talán tudja, amikor a szocialistáknak és a szabad demokratáknak volt kétharmados többsége, sokáig egyáltalán nem éltek vele, sőt alkotmányozási moratóriumot vállaltak. Olyan házszabályt alkottak, amely bővítette az ellenzék jogait, olyan médiatörvényt, amely a közmédiát függetlenítette a kormánytól, olyan bírósági törvényt, amely az igazságszolgáltatást tette függetlenné. Magam is tagja voltam országgyűlési képviselőként ennek a többségnek, és büszke vagyok arra, ahogy mi éltünk vele.
Amikor később Gyurcsány lett miniszterelnök, a kormány mögött csak egyszerű többség állt, de a maga miniszterelnöki lehetőségeit sem úgy használta, mint a jobboldali miniszterelnökök: nem saját miniszteréből csinált jegybankelnököt, nem pártjának parlamenti képviselőjéből lett a médiahatóság elnöke – az ilyen tisztségekbe tekintélyes független szakembereket javasolt. Az igazságszolgáltatás irányítója sem személyes barátai közül került ki. Nem tette saját szócsövéé a közmédiát, amit az is mutat, hogy zárt körben tartott beszédének részleteit a közrádió hozta, hozhatta nyilvánosságra. Miniszterként is, miniszterelnökként is érdemben válaszolt az ellenzéki kérdésekre.

Ő a hatalom birtokában is demokrataként járt el

Hibázott persze a kormányzás során, nem is keveset, és e hibáknak súlyos következményei is lettek. De róla tudni lehet, hogy miként él a hatalommal, míg azoknál az ellenzékieknél, akik arra büszkék, hogy még nem voltak kormányon, ezt csak találgathatjuk.
Azt javaslom ezért: ne szálljon be a Gyurcsányt méltatlanul támadók kórusába.
Üdvözlettel, Bauer Tamás
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük