KultúraKiemelt hírek

Beer Miklós és Sztojka Edina Közélet-díjat kapott

sztojka

A Magyar Szocialista Párt Országos Nőtagozata hagyományos nőnapi ünnepségét 2020. március 7-én rendezték meg Budapesten. Az eseményen átadták a szervezet elismeréseit azoknak, akik a hivatásukban, a közéletben, a társadalmi felelősségvállalásban kimagasló teljesítményt nyújtottak.

A párt közéleti – díját azok kaphatják,

akik a nők hazai és nemzetközi közéleti szerepvállalásának erősítésében, a humánus emberi értékek közvetítésében, a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésében hosszú ideje fáradhatatlanul tevékenykednek, munkájuk példaértékű.

Az Országos Nőtagozat legmagasabb kitüntetésében öten részesültek. Közéleti- Díjat kapott Beer Miklós, nyugalmazott váci megyéspüspök; Sztojka Edina, a gyulai kórház  ishospice osztályának diplomás ápolója; Karafiáth Orsolya, költő, fordító, publicista, énekesnő, Király Júlia, közgazdász, Gőgös Zoltán,agrárpolitikus.

A díjazottaknak gratulálunk, két díjazottról pár mondatot külön is írunk, tesszük ezt azért, mert mindketten többször szerepeltek az elmúlt időszakban  a Városi Kurírban.

Sztojka Edina,

36 éves ápolónő, aki elnyerte a Roma Sajtóközpont Aranypánt – díját, így ő lett az év hétköznapi roma hőse. 16 évesen szült, majd 21 évesen állított be a Békés megyei kórház hospice osztályára azzal, hogy szeretne segíteni. A főnővértől kapott rá esélyt. Munka és gyereknevelés mellett előbb önköltségén OKJ-s tanfolyamon ápolási asszisztens lett, majd befejezte a középiskolát. Az érettségi után rögtön felvették a Szent István Egyetem ápolói szakára, ahol 2016-ban diplomát szerzett. A romák felzárkóztatásáról így gondolkodik:

“Oktatás nélkül nincs esély a kitörésre. Ha én egy kétszáz fős kis faluban születtem volna, ahol csak 60 kilométerre van iskola, nem biztos, hogy eljutok az egyetemig. Laktam romatelepen: ott vettünk házat a gyermekem apjával. Azt éreztem, onnan sokkal nehezebb elérni, hogy nővér legyek és rendes embert faragjak a fiamból.” ./……. / “Megtanultam beilleszkedni. A romáknak is fel kell venniük a többség normáit, például, hogy az ember nem tolakszik előre a postán.”

Beer Miklós,

nyugalmazott váci megyéspüspök egyike azon egyházi vezetőknek, aki nem marad csendben, ha igazságtalansággal, kirekesztéssel, szegregációval találkozik.
Püspök úr egy korábbi interjújában többek között erről beszélt:

“Egyre inkább arra helyezném a hangsúlyt: vegyük észre, hogy a romák itt élnek közöttünk. Láttam egy megdöbbentő információt; egy felmérés kérdésére, hogy óhajt-e javítani a cigányok helyzetén, a válaszolók 86 százaléka azt mondta, hogy őket ez nem érdekli. A többség úgy gondolja, hogy „mi közöm hozzá”. Ez elkeserítő, de ez is arra inspirált, hogy beszélni kell hozzájuk, szelíden, türelemmel. Egyszerűen szóba kell hozni a leszakadó rétegeket, az elnéptelenedő falvakat, ahol szinte már csak cigányok élnek, egyre reménytelenebben. Mert az oktatásuk nincs megoldva, és alig látszik a perspektíva, hogy valaha is normális munkahelyük legyen.”

A nőnapi rendezvényen,

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke, frakcióvezető-helyettes közölte, a magyar nőknek kevés okuk van az örömre, annál több a sírásra, „Orbánék ugyanis nem sokat tettek a magyar nőkért”. Hozzátette: ha 2022-ben kormányt váltanak, akkor a nők és férfiak egyenlőségének prioritásnak kell lennie.

bl Szerző

About Author

Comments (1)

  1. Gyurkovics Ferenc

    ✌?

Szólj hozzá!