Belépés csak keresztlevéllel?

Nemzetközi konferenciát rendeznek keresztény újságíróknak Budapesten szeptember 4. és 6. között – jelentette be Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás: a kereszténydemokrácia külső és belső támadás alatt áll

Menczer Tamás azt mondta, a konferencia nemcsak vallásos embereknek szól, hanem mindenkinek, akinek fontos a keresztény kultúra megőrzése, és kíváncsi arra, hogy a kereszténydemokrácia milyen válaszokat ad a jelenlegi kihívásokra. A fenti magyarázat a konferencia pontos címének Forum for Christian Communicators (Kereszutény Kommunikátorok fóruma) ismeretében mintha sántítana egy kissé.

Az államtitkár szerint  a kereszténydemokrácia külső és belső támadás alatt áll, a külső támadást a migráció – idegen kultúrájú és vallású tömegek betelepítésének valósága és veszélye – jelenti, a belső támadást pedig a liberális felfogás, amely “annyira liberális, hogy semmilyen más értékrendet nem tűr meg maga mellett.”

A keresztény szabadság jegyében

Az államtitkár szerint az elmúlt évtizedekben a liberális demokrácia képviselői kiszorítottak minden más értékrendet, így kizárólag ők mondták meg, hogy mit kell gondolni például családról, nemzetről, kultúráról, hagyományokról vagy határvédelemről. A liberális felfogás szerint mindezektől szabadulni kell, a kereszténydemokrácia szerint azonban ezek értéket jelentenek, amelyeket meg kell őrizni. A keresztény szabadság jegyében kellenek lehetőségek arra, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk – mondta Menczer Tamás.

Az államtitkár elmondta: a média felelőssége, hogy a valóságról számoljon be. Egyes csoportok próbálják szabályozni, mit lehet kimondani és mit nem, a magyar kormány szerint viszont nevén kell nevezni a dolgokat, mert csak így lehet valódi megoldásokat találni.

(MTI)

Magyarország washingtoni nagykövetségének oldaláról:

“A konferencián felmerülő néhány központi vitakérdés: Mit jelent a kereszténység a XXI. században? Hogyan értelmezhetőek a mai európai és globális folyamatok? Mit nevezhetünk korunk legnagyobb dilemmáinak? Mit nevezünk keresztény újságírásnak? Mik a keresztény értékek alkotóelemei? Mely keresztény értékek vannak leginkább veszélyeztetve?”

A mi témajavaslatunk

A magunk szerény módján ajánlanánk is gyorsan az államtitkár úrnak -nem a fentiek helyett, hanem mellé- néhány néven nevezendő, megtárgyalásra szoruló fogalmat a faltól-falig médiájuknak márcsak a megtisztulás jegyében is:

 • fasizmus,
 • diktatúra,
 • demagógia,
 • tolerancia,
 • család,
 • hit,
 • szegénység,
 • harácsolás,
 • egészség,
 • idős kor,
 • stb.

megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük