“Baloldali politikusként erősen hajlok a forradalmi megoldásokra” – Nyelvi tanács politikusoknak

Ha egy nagykövet azt mondja, hogy ‘very interesting’, avagy ‘how interesting’, az a diplomáciai nyelvben azt jelenti, hogy “én még ilyet nem láttam, de továbbítom a kormányomnak további értékelésre”. Forradalmi megoldások mezsgyéjén.

Még az Alaptörvény is tiltja a hatalom kizárólagos birtoklását

Dobrev Klára egy minapi interjúban azt találta mondani, hogy az EU tagországok budapesti nagykövetei roppant nagy érdeklődéssel fogadták a kétharmadot feles többséggel lebontó szándékát összegző levelét. Ez minden bizonnyal így lehetett, azonban erős csúsztatást ezt úgy tárni a hazai közvélemény elé, mintha a nagykövetek első olvasatban üdvözölték volna a vonatkozó magyarázatot. Orbán Viktor a megmondhatója, hogy az elmúlt 11 évben hányszor mondták széles mosolyokkal a szemébe, hogy a magyar kormány adott szándékai milyen érdekesek.

A dobrevi állítás,

hogy t.i. a magyar Alaptörvény alkotmányellenes, meglehetősen érdekes következtetésre engedi az őt támogató jogászok egy részét. Mindannyian abba kapaszkodnak, hogy még az Alaptörvény is tiltja a hatalom kizárólagos birtoklását, márpedig a Fidesz pont ezt csinálja, ráadásul minden fontosabb kinevezéshez is kétharmad kell. Nos, logikailag nézve, ha arról van szó, hogy tulajdonképpen nem is az Alaptörvénnyel van baj, hanem annak gyakorlásával, akkor bizony felmerül a kérdés, hogy miért a törvénynek megy neki egy miniszterelnök-várományos, kiváltképp, hogy a kormánynak alapvetően törvényeket végrehajtó feladata van.

Baloldali politikusként erősen hajlok a forradalmi megoldásokra

Semmi kétségem afelől, hogy a Fidesz hatalmi berendezkedése az állam foglyul ejtésén alapul. Abban is biztos vagyok, hogy a kényelmes kormányzásnak komoly gátja a kétharmados szabályok relatív túlsúlya. Baloldali politikusként erősen hajlok a forradalmi megoldásokra, de ezekhez nem sorolom azt, amikor egy polgári-liberális csoport hajszálvékony győzelemről álmodik egy polgári-konzervatív csoportosulással szemben.

A fő érv persze az orbáni korrupció letörése

Az ehhez tartozó hitelesség dolgában viszont lehetnek.  Az ő korrupciójuk egyenesen indok volt Orbánék számára a még nagyobb korrupciójuk megmagyarázására.

Ebben a vitában azonban meglehetősen eltörpül az ország legfőbb érdeke, nevezetesen a szociális válság felszámolása. Márpedig semmiféle kétharmad nem szükséges például a minimálbér, a nyugdíjak, avagy a családi pótlék drasztikus megemeléséhez. Nem kell kétharmad a klímaváltozással kapcsolatos ezernyi intézkedés meghozatalához, de még egy termetesebb állami bérlakásépítési programhoz sem.

Ehhez képest Orbán olyan osztogatós, választási pénzzuhatagra készül, amely több ezer milliárd forintos kiadással jár

Hovatovább annyit akar adni a népnek is, amennyit a klientúrája lopni szokott. Azt nem tudom, vajon lesz-e ennek eredménye az urnáknál, de abban biztos vagyok, hogy a képmutatás netovábbja, amikor engem rendre felkérdeznek, hogy ‘miből?’, azonban Orbántól természetesnek veszik a ‘van mibőlt’, bár maguk a liberális megmondóemberek viszolyogva kerülik a szociális terepeket.

Ez utóbbira sajnos nem tudom azt mondani, hogy “how interesting”.

Kapcsolódó

 

forradalmi megoldások

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük