Berlin, Alexanderplatz 0 432

A színpad fölötti vetítővásznon az 1920-as évek Berlinjének lázas élete elevenedik fel: embertömegek az utcán, potrohos ember virslit eszik egy mozgóárusnál, mészáros végzi munkáját – s egy nő, akit ittas féltékenységében, súlyosan bántalmaz a barátja.


A filmkockák után a színpadon is megjelenik a főhős, a naiv, hirtelen haragú Franz Biberkopf, épp szabadult a fogházból, a négyéves büntetés letöltése után. Megfogadja, hogy tisztességes ember lesz, tisztességes munkát fog végezni. Többet akar az élettől egy vajas kenyérnél. Az egykori cementgyári munkás a hárommillió lakosú Berlinben él. S a körülbelül hétszázezer munkanélküli egyike.


Igyekszik célját elérni, de már nem tud tájékozódni a megváltozott társadalomban, így visszailleszkedni sem. Sorstársaihoz hasonlóan hiába érzi, hogy a világ kifordult sarkaiból, nem tud vele mit kezdeni. Ez a tömeges élmény a ’20-as évek Németországában, nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz. A férfi képtelen megérteni, hogy lehet ez a világ ennyire mocskos. A mindennapokban hangját egyre erősebben kieresztő politika lényegét sem érti, de megpróbál azonosulni végletekig leegyszerűsített szólamaival.

Van-e a főhős számára feloldozás, tanul-e élete fordulataiból, illetve hogyan élik meg a mindennapokat a társadalom szorításában vergődő társai – ezeket a kérdéseket járja körül a darab, izgalmasan, kíméletlenül, sokszor fájón aktuális mondatokkal. A színdarab alapja Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye.

A Katona József Színház mágikus színpadtere feleződik vagy kiteljesedik, forog vagy mozivászonszerűen keretbe foglalt, az eseményektől függően. Egyszer kocsma, másszor sivár szoba vagy zajos lokál. A színészek csapatként és egyénenként is kiválóak – pillanatok alatt változnak át más figurává -, de kiemelkedik közülük az előadás motorja, a főszereplő Mészáros Béla, valamint Bezerédi Zoltán és Mészáros Blanka.

Egész estés, erős hatású, elgondolkodtató darab.

M. Koltai Judit

Szereplők: Mészáros Béla, Bezerédi Zoltán, Borbély Alexandra, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Kovács Lehel, Mészáros Blanka,Pálmai Anna, Pálos Hanna,Pelsőczy Réka, Rujder Vivien, Szirtes Ági,Takátsy Péter,Tasnádi Bence,Vajdai Vilmos,Vizi Dávid e.h.

Rendező: Kovács D. Dániel


Tér: Horváth Jenny

További kulturális híreink >>>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

lapzsemle

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn A Brexit utáni magyar uniós szakítás rémforgatókönyvéről, a Huxitról kérdezte a Klubrádió külpolitikai …

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Szombaton egy nappal Nagy Imre újratemetésének évfordulója előtt a Magyar Nemzet közreadta minden …

figyelem

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Viszonylag csendesen, szinte lábujjhegyen érkezett meg kora délután Komlóra a beígért rossz idő, …

Rab

Megosztás Facebook Twitter Pinterest Gmail Nyomtatóbarát LinkedIn Apuka puskát vett Amerikában, mire a futballsztárságot és a hittérítést kipróbált gyermek arra …

Pin It on Pinterest