Betiltják a hajléktalanságot, közben sok család utcára kerülhet

Bajkai István fideszes képviselő egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „arra kéri” a kormányt, alkotmányos eszközökkel oldja meg, hogy a jelenlegi formában ne lehessen életvitelszerűen használni a közterületeket. 

Szerdán már el is fogadhatják

Ezt követően a parlament törvényalkotási bizottságának kormánypárti tagjai rohamtempóban beleírták a tervezett módosításba azt az egyértelmű mondatot, hogy „tilos az életvitelszerűen közterületen tartózkodás”. Az egyéb módosításokkal – valamint a „Stop Soros” névre keresztelt csomaggal – együtt szerdán már el is fogadhatják.

Lejár a kilakoltatási moratórium

Ennek következtében egycsapásra tilos lesz az utcán élni – miközben április végén lejárt a téli kilakoltatási moratórium határideje, vagyis ma már újra utcára lehet tenni eladósodott családokat, el lehet árverezni a lakásukat. Az ellenzék már több kísérletet is tett, hogy megakadályozza ezt. Legutóbb az MSZP képviselői nyújtottak be egy, az Adóskamara javaslatait tartalmazó törvényjavaslatot. Ennek lényege az lenne, hogy 2019. december 31-ig ne lehessen újabb végrehajtást elrendelni, illetve végrehajtást foganatosítani.

A Fidesz leszavazta a szocialisták javaslatát

A szocialista javaslat tárgysorozatba vételét az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége leszavazta, vagyis tárgyalni sem kívántak róla. A Hír TV tudósítása szerint arra hivatkoztak, hogy a Fidesz is dolgozik a probléma megoldásán – bár azt, hogy pontosan miként, érdemben nem fejtették ki.

Az MSZP az elutasítás után a plenáris üléstől kérte, szavazzon a tárgysorozatba vételről. Most hétfőn Varga László szocialista képviselő ezzel kapcsolatban felidézte: a szakemberek szerint 30-40 ezer családot érinthet már idén a kilakoltatás veszélye. Azt kérte, „próbáljunk meg mindannyian felülemelkedni a pártpolitikai megosztottságon.” Közölte, hogy nyitottak lesznek a módosító indítványokra, a lényeg, hogy megoldják a kérdést. A fideszes Demeter Zoltán válaszában viszont azt mondta: a javaslat a felvetett problémák kezeléséhez szükséges intézkedési, szabályozási javaslatokat nem megfelelően tartalmazza, ezért további egyeztetéseket javasol.

Egy napon szavaznak a hajléktalanság ellen és mellette

Ezen törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről ugyancsak szerdán szavaz az Országgyűlés – vagyis ugyanaznap, amikor a hajléktalanság betiltásáról döntenek.

(Forrás: Népszava)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük