Bilincset és gumibotot is használhat az iskolarendőr – a példamutatás, elbeszélgetés szóba sem került

Koromból adódóan csak a szüleimtől hallottam a híres-hírhedt pedellusokról, akiknek akkora tekintélyük volt, hogy elég volt végig sétálniuk az iskola folyosóin és rögvest tudta minden diák, hogy mit és hogyan tehet. Most pedig jön újkori megfelelője az iskolarendőr.

Iskolarendőr, 2020 Magyarországán, Európa közepén….

Megjelent az

„iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében”

javasolt törvénymódosítási tervezet, melyből többek között az is kiderül, hogy mikor vonhatják majd meg a családi pótlékot.

Horváth László miniszterelnöki megbízott -akinek nevéhez fűződik az a “hőstett”, hogy Gyöngyöspata-bombát, amire később a kormány és maga Orbán Viktor külön politikai projektet épített fel- az M1 péntek esti műsorában már beszélt arról, hogy javaslatuk szerint, amelyik gyereket elítélik iskolai erőszak miatt, annak családjától vonják meg a családi pótlékot egy évre. A törvényjavaslat most úgy fogalmaz, hogy abban az esetben vonják meg a családi pótlékot, ha

„a gyermeket a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen bűnösnek mondta ki”.

A törvényjavaslat arra is kitér, hogy

az iskolaőr kényszerítő eszközök közül kizárólag testi kényszer, vegyi eszköz, rendőrbot és bilincs használatára jogosult, ezen kívüli egyéb kényszerítő eszköz alkalmazása tilos.

A törvényjavaslat változtatna a 14 év alattiak büntethetőségén is,

a 12 évnél idősebb fiatalok ugyanis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntethetők lennének.

A javaslat az iskolaőrt közfeladatot ellátó személynek minősíti. A módosítási tervezet szerint az iskolai erőszakos cselekmények elkövetői többségében a 12-17 év közötti korosztályból kerülnek ki.

A tervek szerint az iskolaőr elméleti és gyakorlati felkészültségét, valamint fizikai állóképességét a rendőrség kétévente ellenőrzi.

Tianon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük