Bírálni merészelte a fideszes polgármestert, kirúgták a csopaki háziorvost

Kirakatpert is indítottak, hogy megszabaduljanak a Balaton-parti település népszerű háziorvosától. Az önkormányzat egy szépen felújított ingatlanban szeretné elhelyezni az új háziorvosát.

Balogh Emil, aranydiplomás, Batthyány-Strattmann László életműdíjas oktató családorvos, aki tíz évig mentett életeket a háború idején Bagdadban, de az orvosínséges idők ellenére sem kell Csopaknak, miközben a községnek jelentős közpénzt spórol meg. A helyi rendelő ugyanis saját tulajdona, van hozzá felszerelése, praxisjoga, ellátási kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz. Számos település irigyelné ezt a konstrukciót, de a csopaki önkormányzat jó ideje arra költi az adófizetők pénzét, hogy függetlenedjen a háziorvosától.

Karácsony előtt született meg az egyhangú testületi döntés, miszerint Balogh Emilnek az év végével lejáró ötéves egészségügyi feladatellátási szerződését nem hosszabbítja meg az önkormányzat, mert hosszabb távon gondolkodnak, ezért egy fiatal orvossal kötnének szerződést.

Utasították, hogy a múlt év utolsó napjaiban adja át informatikai adatbázisát – betegeinek adataival – az önkormányzatnak.

– Ezek bizalmas, személyes egészségügyi adatok, nem adhatom át csak úgy bárkinek, hiszen akkor törvényt sértenék. De azzal is, ha elhagynám az ellátási körzetemet, az eskümről nem is beszélve – mondja Balogh Emil a 168 Órának.

Balogh Emilről tudni kell, hogy 1994 és 2002 között háziorvosként Csopak félállású, független polgármestere volt. Azért kényszerült lemondani 2002-ben, mert egy jogszabályváltozás miatt a két tevékenység összeférhetetlen lett. Az időközi választást egykori képviselőtársa, Ambrus Tibor nyerte meg függetlenként, aki addig helyi vállalkozóként a város közparkjait gondozta. Az azóta eltelt időben azonban Balogh doktor egyre gyakrabban kritizálta a település új vezetését, mondván, ő félállásban is többet tett, épített, és volt koncepciója is – ehhez képest az Ambrus-érában csak vagyonfelélés zajlik.

A háziorvos szót emelt a polgármesteri hivatal számos ingatlanértékesítési és -bérleti szerződése ellen. Különösen azt kifogásolta, amely a jelenlegi polgármester érdekeltségében álló vállalkozásnak biztosított – szerinte – indokolatlan előnyöket.

Ambrus Tibor a háziorvos bírálataira ellentámadásba lendült. Magabiztosságot adott neki, hogy 2010-től már nem függetlenként, hanem a Fidesz–KDNP támogatásával vezeti Csopakot. A testület azóta egységesen lép fel Balogh Emillel szemben. Az önkormányzat első lépésként kirakatpert indított a doktor ellen, mondván, 2002-ben a testület hozzájárulása nélkül vette meg a körzeti orvosi rendelő épületét. A kereset szerint az adásvétel semmis, így az ingatlan a csopaki önkormányzatot illeti. Balogh Emil azt állítja, ez egy közpénzből finanszírozott, hangulatkeltő per volt ellene. Hangsúlyozza: 2002-ben már Ambrus Tibor is a testület tagja volt, és együtt szavazott az összes akkori képviselővel, egyhangúlag támogatták a rendelő privatizációját.

A háziorvos a testületi határozat birtokában vette meg az ingatlant bankhitelből, azóta abban rendel, és törleszti a részleteket. A pert a csopaki önkormányzat első és másodfokon is elvesztette.

A per elvesztése után a település vezetői vettek egy új orvosi rendelőt. A testületi jegyzőkönyv szerint 21 millióért vásárolták az ingatlant, és 11 milliót különítettek el a rendelővé alakítására, az eszközbeszerzésre. Az idecsábított új háziorvosnak viszont nincs praxisjoga.

(Forrás: 168 Óra)

Kapcsolódó:

Háromszáz háziorvos hiányzik, de legalább szavazhatunk rájuk

Egy hozzászólás itt: “Bírálni merészelte a fideszes polgármestert, kirúgták a csopaki háziorvost

  • 2018.01.17 - 12:07
    Közvetlen hivatkozás

    Nem egyedi eset.Mondj igazat,betörik a fejed! Csopakiak miért nem álltok ki mellette? Ekkora a félelem?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük