Kiemelt hírekTech - Tudomány

Borúlátó fiatalok – “Ha már elpusztul a világ….”

borúlátó

A fiatalságot általában túlzott optimizmus jellemzi, legalábbis így volt ez a XX. század végéig. fontos volt ez a tulajdonság, mert nélküle túlélhetetlenek lettek volna az egymást érő világégések genocídiumok. Úgy tűnik azonban, hogy mára lekopott a fiatalságról az optimizmus máza, és borúlátóbbak lettek, mint az idősebb nemzedék. Az egyik legújabb közvélemény-kutatás alapján kiderült, a fiatalok több mint 50 százaléka már nem hisz abban, hogy megmenthető a bolygó a pusztulástól.

Szorongások és aggodalmak

A felmérésből megtudhattuk, a kormányok klímaváltozáshoz köthető megengedő döntései közvetlen kapcsolatban állnak a tinédzserek és fiatal felnőttek jövőjükhöz kötődő szorongásával és aggodalmával – írta a Phys.org tudományos portál. A Bath Egyetem klímakutatója, Caroline Hickman – aki egyben a szóban forgó közvélemény-kutatásból kiinduló tanulmány társszerzője – elmondta, rendkívül súlyos jövőképpel néznek szembe a mai fiatalok, amit nehéz lesz orvosolni. A felmérés során összesen 10 ezer, tíz országból véletlenszerűen kiválasztott 16 és 25 év közötti embert kérdeztek meg 2021 februárja és márciusa között.

A válaszadók nagyjából 75 százaléka úgy véli, a jövő egészen borzalmas, miközben körülbelül 40 százalékuk inkább nem vállalna gyermeket, mivel nem tudják, mit hozhat az elkövetkező néhány esztendő.

Kiderült továbbá az is, hogy a szegényebb országokban élők sokkal inkább tartanak a klímaváltozás veszélyeitől annak ellenére, hogy valójában ezek az államok tettek hozzá a legcsekélyebb mértékben globális szinten az állapotok romlásához.

A megkérdezettek 58 százaléka úgy gondolja, a döntéshozók és a kormányok átverik őket, ezért fikarcnyi bizalmuk és tiszteletük sincs már a politikusok iránt.

Brazíliában ugyanez az arány 77 százalékra rúgott, ami korántsem számít meglepetésnek, hiszen az ország államfője, Jair Bolsonaro semmit sem tett annak érdekében, hogy megakadályozza a világ legnagyobb esőerdője, az Amazonas-medencében található régió deforesztációját- írta meg a Liner.hu

Tény ami tény

Amikor szóba kerül a klímaváltozás, mindig elhangzik a felvetés, hogy korábban is változott a bolygó hőmérséklete. Azonban az alapján, amit most tudunk a klímaváltozásról, egy idén publikált kutatás szerint egyre magabiztosabban ki lehet jelenteni: az ipari forradalom óta látott felmelegedésért teljes egészében az emberi tevékenység felelős, nem a természet normális változásáról van szó. De ugyanígy tudományosan igazolható, hogy a tavalyi szibériai hőhullám az emberi tevékenységre vezethető vissza, a 2018. nyári európai extrém hőség sem lett volna ennyire durva – és az idő rövidsége miatt az idén nyári katasztrófákkal még nem is foglalkozhattak az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete (IPCC) jelentésének összeállítói.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

About Author

Comments (1)

  1. […] Borúlátó fiatalok – “Ha már elpusztul a világ….” […]

Szólj hozzá!