Schmidt Mária: “…mi az, hogy klíma semlegesnek kéne lenni? Ez azt jelenti, hogy betiltják az időjárást?”

Schmidt Mária és a köztársasági elnök újévi beszéde: Végtére is miket beszél ez a jóember? Hiszen mi egy brancsban vagyunk?! Csak nincs valami közös központi direktíva klímaügyben? Lemaradtam valamiről?

Áderi szózat!

“mindannyiunk személyes felelősségének”

nevezte a teremtett világ megőrzését, és nemzeti közmegegyezést szorgalmazott a kérdésben.

Pech!

A XXI. Század intézet és a Terror Háza múzeum vezetője illetékesnek találta magát, és az év vége felé megnyilatkozott a Hír tévében a klíma-vészhelyzetről, a lehetséges klímakatasztrófáról. Szerinte a béna európai baloldalt a történelem megfosztotta ideológiai-gondolati bázisától, hát most amolyan pótlékként kapaszkodik a klímaváltozásba. És jött a fényes önvallomás:

“nem tudom, hogy mi az, hogy klímaváltozás. Hát, minden változik a világban. Pont a klímának kéne állandónak lenni? Még a szavakat sem értem, amit beszélnek.”…”Nem értem, hogy mi az, hogy klímasemlegesnek kéne lenni. Ez azt jelenti, hogy betiltják az időjárást?”

Nem muszáj érteni a klímaváltozás lényegét, alkalomadtán még butaságokat is lehet róla beszélni, de erre büszkének lenni azért nem érdemes. Mellesleg Schmidt asszonynak valamelyes homályos sejtése mégis lehet a bajokról, ha szóvá teszi Kína és India mértéktelenül magas légszennyezését, amivel szemben szerinte az Európai Unió tehetetlen.

Adalékok az eligazodáshoz

Valami baj lehet a Fidesz belső információ-áramlásában, minthogy tavaly októberben Orbán Viktor október 21-i parlamenti felszólalásában nem kevesebbet állított, mint hogy “aki szerint a klímaváltozás egy kommunista trükk, az nem normális.” Schmidt Mária a jelek szerint erről a fontos gondolati passzusról lemaradt, amikor nyílt színen bevallotta tudatlanságát klímaügyekben. Áder beszéde Szilveszter éjjelén már csak ráadás lehetett, amikor a hölgy – remélhetően teli pezsgőspohárral a kezében – hallgatta a nemzet első tisztviselőjének szózatát, s értelmeznie kellett a magvas szavakat:

„Észre kellene venni, hogy ha bajban van a természet, annak részeként az emberiség is bajban van! Ezért nem a természetet, hanem “a saját természetünket kell legyőzni”

Az államfő beszédében szolgált egynémely adalékkal Schmidt Mária eligazítására is,

amikor a klímaváltozás magyarországi hatásairól szólva kiszáradó patakokról, őshonos növények eltűnéséről, beéretlenül megperzselődő termésről beszélt, mondván: a pannon táj sem mentes a változások következményeitől, ami befolyásolja életünket, jövőnket. A káros hatások útlevél nélkül közlekednek az egész Földön – fogalmazott, hangsúlyozva: a légkör közös, a vizeink egymásba folynak. (Mondhatjuk úgy is: a klímaváltozás veszélyei erőteljesen korlátozzák az oly nagyon áhított és védelmezett nemzeti szuverenitást!)

Miket beszél, jóember?

Jómagam csak elképzelem, amint Schmidt Mária dermedten hallgatta az államfőt, s a hideg futkározott a hátán, miközben azon morfondírozott: lehetséges, hogy Áder János nem követte a Hír TV-n a Bayer-show-t? Végtére is miket beszél ez a jóember? Hiszen mi egy brancsban vagyunk?! Csak nincs valami közös központi direktíva klímaügyben? Lemaradtam valamiről?

Balsors-verte helyzet! Hibás volt a sorrend!

Schmid Máriának meg kellett volna várni szilveszter éjszakáját, hogy autentikus forrásból szert tehessen a maga autentikus véleményére a klímaválság ügyében, most meg pirulhat, mint egy zavart hajadon, akit először faggattak buta, kaján nagybácsik arról, tudja-e, mi a különbség a fiúk és a lányok között. Tisztelt igazgató asszony! A klímasemlegesség nem azt jelenti, hogy betiltják az időjárást!

Lovász Péter

One thought on “Schmidt Mária: “…mi az, hogy klíma semlegesnek kéne lenni? Ez azt jelenti, hogy betiltják az időjárást?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük