Frissítve, a reptér közleményével! Megbénult a Liszt Ferenc Repülőtér

Műszaki okok miatt péntekre virradóra átmenetileg nem fogadott járatokat a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – tudatta az MTI péntekre virradó éjszaka. Éjjel fél 12-kor ugyanis megsérült a 2-es futópálya.

FRISSÍTÉS

Hajnal óta újra érkeznek gépek a Liszt Ferenc  Nemzetközi Repülőtérre.

Feloldották az éjjeli repülőtérzárat, péntek reggel újra indít és fogad járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, bár sok reggeli járatot törölni kellett – közölte a Budapest Airport az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint csütörtök éjjel fél 12-kor megsérült a 2-es futópálya, és mivel az 1-es felújítás miatt zárva van, a repülőteret a műszaki hiba elhárításáig le kellett zárni.

Összesen 14 éjjeli és hajnali járat nem érkezett meg Budapestre, a járatok Bécsben, Pozsonyban, Debrecenben szálltak le. Reggelre a járatokat üzemeltető személyzet szigorú szabályok szerint előírt szolgálati ideje lejárt, ezért a repülőgépek nem tudnak Budapestre repülni, ezért több reggeli járatot törölni kellett.

Éjjel másik repülőtéren szállt le egyebek közt a Wizz Air londoni, madridi, lárnakai, Tel Aviv-i, malagai és barcelónai, valamit a Ryaniar bristoli járata is.

A hajnali járatok közül a Wizz Air londoni, milánói, barcelonai, szentpétervári, valamint a Brussels Airlines brüsszeli járatát kellett törölni.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy egy induló gép okozta a futópálya felületének sérülését. Azt vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy pontosan mi és hogyan történt.

A sérülés a futópálya szélén keletkezett, a szakemberek gyorsjavító aszfalttal állították helyre a hibát.

A reggeli járatok közül hetet kellett törölni, délelőttre a repülőtér rendje Hardy Mihály elmondása szerint nagyobb rész helyreállt.

Mivel péntek a legforgalmasabb nap a légi közlekedésben, ezért előfordulhat, hogy egyes járatok még délután is késve érkeznek vagy indulnak, mert az „áramlásszervezésért” felelős Eurocontrol a légtér zsúfoltsága miatt nem tud teret, úgynevezett slotot biztosítani a járatoknak – mondta Hardy Mihály.

Átmenetileg nem fogad járatokat

A Budapest Airport rövid bejelentésében előbb 3, később 5 órára jelezte azt, amikor a repülőtér várhatóan ismét rendelkezésre áll.

A légikikötő internetes oldalán, a bud.hu-n olvasható, hogy péntekre virradóra több gép státusza is

“átrepült”,

azaz nem szállt le Budapesten. Az okokról 1.38-kor még néma csend!

(forrás: mti)

Figyelem! Soron kívüli ellenőrzés a repülőtéren!

Az a fránya gumicukor!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük