Bródy János: a hazaszeretet, nem az épp regnáló kormány szeretetét jelenti

Bródy János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró. Eddigi pályafutása során több mint 60 nagylemez elkészítésében működött közre, körülbelül 800 dal szövegét és 200 dal zenéjét szerezte.

Magyarok közt európai

A dalszerzőnek – ahogyan magát nevezi – 40 év után új kislemeze jelent meg. A 73. születésnapját nemrég ünneplő zenész az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, ahol “természetesen” közéleti kérdésekről is szó volt.

“És áruló, ki a szebb jövőt
másként képzeli el
És ellenség lesz mindenki,
aki kételkedni mer

Lesz ez még így se,
ideje észhez térnetek
Aki a bálvány körül táncol,
azon én nem segíthetek”

/ Részlet, Bródy János: Akit a hazája nem szeretett című dalának szövegéből/

A kislemezen az Akit hazája nem szeretett című dal – melynek szövegéből idéztünk – jelent meg. A kislemez másik oldalán a Magyarok közt európai című dal található, amely – amelynek címe József Attila Thomas Mann üdvözlése című verse befejező sorainak parafrázisa.

A művész elmondta, meghatódott, amikor kezébe fogta a fizikai hanghordozót és hálás a kiadójának, amiért szorgalmazta, hogy bakelit kislemezen is megjelenjen az interneten régóta hallható dal.

„Nem szabad úgy megfogni, mert ezek igazi barázdák”

Akikkel a szülőföld mostohán bánik….

A bakelit kislemez a lemezboltok szombati világnapja alkalmából jelent meg, vasárnap pedig Bródy dedikálni fogja a Dürer kertben, 12.00-órától./ A limitált példányszámú kislemez a helyszínen beszerezhető! Természetesen minden mást is szívesen aláír, legyen az Illés, Fonográf vagy akár a szólólemeze!/

A dalszövegről Bródy János az Egyenes beszédben azt mondta, hogy az Madách Az ember tragédiájának hetedik színje nyomán készült, amikor Lucifer azt mondja Ádámnak:

„Mit állsz oly szótlan, mondd, mit borzadasz? / Tragédiának nézed? Nézd legott / Komédiának s mulattatni fog.”

Bródy János leszögezte, hogy nem érzi, hogy ne szeretné őt a hazája. Félreértésnek nevezte, hogy a kislemez címadó dala önmagáról szólna, sokkal inkább az elmúlt száz év azon több százezer magyarjáról, akik joggal érezhették úgy, hogy a szülőföldjük mostohán bánik velük, és ha életben akarnak maradni, el kell hagyniuk a hazájukat
.
Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy a hazaszeretet az nem az épp regnáló kormány szeretetét jelenti. Azt szeretné, ha nyilvánvaló lenne, hogy a hazaszeretet az nem egy politikai ideológia szeretetét, hanem egy kultúra, egy hagyományrendszer, egy nyelv, egy nép szeretetét jelenti. Hangsúlyozta, ragaszkodik ehhez a nyelvhez, ehhez a kultúrához.

Elmarad Bulgakov Képmutatók című drámájának Operettszínházi bemutatója

Bródy János közösségi oldalán nemrégiben szűkszavú posztban közölte, hogy elmarad Bulgakov Képmutatók című drámájának Operettszínházi bemutatója, amelyen Kocsák Tiborral közösen dolgoztak, mert a színház frissen kinevezett igazgatója – Kiss B. Atilla – felmondta a szerződésüket. Mindez váratlanul érte a szerzőket.

… más elképzelés….

Bródy nem tudja, hogy politikai döntés született-e, volt –e ilyen szándék az elutasításban. Nincs ismerete arról, a frissen kinevezett igazgató elképzeléseihez miért nem illett a darab, de könnyen lehet, hogy éppen azért választották őt, mert más elképzelései vannak, mint elődeinek voltak. Bízik benne, hogy találnak olyan bemutató helyet, ahol színpadra tudják állítani a darabot, mert gyakorlatilag kész van. A művészet diadalát írták meg a darabban, még az előző operettszínházi vezetéssel egyeztetve. Hangsúlyozta, nagyszabású musicalről van szó, ez különleges színházi technikát is igényel. Ilyen azonban nem sok van Magyarországon- mondta.

Szemlénket a kislemez másik dala szövegének egy részletével zárjuk:

“A Földnek ezen kis szegletén
A sötét múltban kevés a fény
És a szellem napvilága
Nem süt a nép ablakába

Félhomályban ring a bölcső
S hiába is sír a költő
Idegennek mondják, aki
Magyarok közt európai”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: atv.hu /A szemlét bl készítette/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.