Bruck András: Stadionok, pénzek, kémek

A fotón egy asztal, egy szék és egy kotta. A budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban nincs elég kottatartó. Egy zeneművészeti iskolában! Ugyanakkor a legfrissebb Magyar Közlönyben az áll, hogy az élsport fejlesztésére „a kormány állami sportakadémiai rendszert kíván létrehozni”.

Veszélyes idők jönnek, az eddigieknél is sokkal veszélyesebbek.

Nincs még egy ország, ahol az állam, miközben egyre inkább kivonul a felsőoktatás és az egészségügy finanszírozásából, az élsportra és legfőképp a futballra ontja a pénzt. Most pedig, hogy Budapesten és több vidéki városban ellenzéki lett a polgármester, immár a tömegközlekedésből is ki fog szállni. A bosszú fűtötte miniszterelnökben már nincs egy gramm józanság, rendszeréből pedig rég eltűnt minden demokratikus eszköz, amely megfékezhetné.

A már meglévő futballakadémiákról tudjuk, mennyit érnek, semmit:

erre klubcsapataink és persze maga a válogatott a tragikomikus bizonyíték. Amit nem tudunk, hogy a teljes kudarcnak bizonyult „akadémiákon” keresztül hány TAO-milliárdot nyelnek le sport ügyintézők – e szisztéma igazi haszonélvezői. Most pedig „sportakadémiai rendszer” néven egy egész bűnszövetkezet-hálózat fog kiépülni.

Közben tart a vita, legyen-e atlétikai stadion Csepelen 120 milliárdért

Az építés támogatói, eddig főként sportolók, vagy legújabban az orvosi egyetem rektora, hazudnak, amikor a tömegsportra hivatkoznak: abba a stadionba az utca embere be nem tehetné a lábát, továbbá Magyarországon lényegében nincs atlétika. A múltban voltak olimpiai érmes dobóatlétáink, de az a korszak elmúlt, és nem is kell, hogy százmilliárdokért esetleg visszatérjen, mert attól itt a NER-lovagokon kívül senkinek nem lesz jobb az élete. Maga a stadion pedig évente kb. 354 napon állna üresen, és csak zabálná a pénzt. A 120 milliárd tizedéért viszont a csepeliek valóban jó tömeg-sporteszközöket kaphatnának.

A sportra hivatkozva folyamatosan növekvő, immár csillagászati összegeket elkölteni nem más, mint az amúgy is sok mindent nélkülöző magyar társadalom aljas, rafinált kivéreztetése. Nem véletlen, hogy tucatnyi, a magyar GDP 3-4-szeresét produkáló ország a mienk töredékét költi élsportra. Viszont a sokszorosát oktatásra és egészségügyre – úgy tíz évvel tovább is élnek.

És végül

A héten Putyin egy konferencián közölte, hogy

„egyes kelet-európai országoknak néhány év múlva eszébe juthat majd az Európai Unióból való kilépés.”

Csakhogy a volt szocialista országok többsége retteg az oroszoktól, védekezik, ellenáll a nyomásuknak. Nem úgy Orbán, ő törleszkedik Moszkvához, a közmédia Kreml-propagandát sugároz, egy új budapesti orosz bank afféle kémközpont. Putyin fenyegető szavai tehát nyilvánvalóan főként ránk vonatkoznak. Talán már meg is állapodott a kilépésről Orbánnal.

Az ellenzéknek már régóta egységesen azt az álláspontot kéne hangoztatnia, hogy amit Orbán a sport ürügyén művel, az nettó bűntény, amit pedig a Putyinnal való kapcsolata révén, az vegytiszta hazaárulás.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük