Hemzseg a hazugságoktól az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímasztrájkkal kapcsolatos közleménye.

Rögtön az első mondat egy égbekiáltó hazugság:

“A klímaváltozással szemben cselekvéssel lehet fellépni, Magyarország így tesz, az elmúlt években uniós szinten is példaértékű intézkedéseket tettünk, és a kitűzött célok felé eredményesen és következetesen haladunk.”

A magyar kormány az elmúlt években nem tett semmiféle példaértékű intézkedést, sőt, botrányos intézkedéseket hozott. Megszüntette a környezetvédelmi minisztériumot, leépítette a minisztériumi apparátust és a zöldhatóságokat. Számos környezet-és fapusztító beruházás kapott engedélyt szerte az országban, Natura2000-es védett területeket, erdőket pusztíthatnak ma is szabadon a kormánynak kedves vállalkozók.

Az erdőtörvényből kigyomlálták a természetvédelmet,

még több tarvágás előtt nyitották meg az utat. A nemzeti parkok földjeit oda akarták dobni a földalapkezelőnek, amit csak az Alkotmánybíróságnak sikerült megakadályozni. Szénbányák újranyitására adtak engedélyt, és egyetlen lépést sem tettek a lakossági széntüzelés visszaszorítására, korszerű tüzelőberendezések beszerzésének támogatására.

Semmi sem történt a levegőszennyezés miatt 10 éve tartó kötelezettségszegési eljárás megszüntetetése érdekében, holott a rossz levegő évente 14 ezer ember haláláért felelős. Mindent megtettek, hogy helyet csináljanak Paks2-nek, adminisztratív büntetőadókkal fogták vissza a napelemek terjedését, a szélerőműveket betiltották. 2013 óta csökken a megújuló energia aránya az energiafelhasználásában. 90 milliárd forint uniós forrást vontak el a lakossági energiahatékonysági programoktól, mert azt nem tudták volna ellopni. Semmiféle példáértékű intézkedést nem hoztak, kártékony működésüknek már az egész unió látja a kárát a közös klímafellépés folyamatos blokkolása, hátráltatása miatt.

De nézzük tovább

Azt is írta a minisztérium, hogy

“Magyarországnak határozott klímavédelmi céljai, akcióterve, intézkedései vannak. Magyarország az Európai Unió 2030-ig vállalt céljaival egyetért, mert ehhez megvan az uniós cselekvési terv és megvannak az ahhoz rendelt források.”

Ez a második égbekiáltó hazugság

Magyarországnak egyelőre nincs elfogadott, 2030-ig szóló Nemzeti Energia-és Klímaterve, nincsenek semmiféle határozott klímavédelmi céljai. Az első tervezetben botrányosan alacsony, minimális vállalásokat tett a magyar kormány, ami messze alulmúlja hazánk lehetőségeit. Maga Kaderják Péter klímaügyi államtitkár mondta azt nálunk a novemberi Európai ügyek bizottsága ülésén, hogy

“A türelmetlenségét megértem, egyébként én is türelmetlen vagyok, én is várom azt, hogy elkészüljünk a Nemzeti Energia- és Klímaterv végső változatával, amit már nyilvánosságra tudunk bocsátani.”

Tehát maga az államtitkár (!!!) ismerte el, hogy nincs még kész terve Magyarországnak.

A harmadik égbekiáltó hazugság,

“Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően a kibocsátáscsökkentés tekintetében kiemelten jó eredményeket érünk el.”

Nem igaz, Magyarország kibocsátása 2013 óta, a válságból való kilábalás óta újra nő, évi 5-6 százalékkal. Nő a kibocsátás, brutálisan nő a közlekedési kibocsátás és nő az energiafelhasználás. Az Orbán-kormány mindent a gazdasági növekedésnek rendel alá, nem érdekli, milyen levegőt szívunk, mit eszünk, milyen állapotban van a környezetünk és az sem érdekli, milyen az egészségünk. Kizárólag a befektetők szempontjait, az autóipar érdekeit nézi, az ő érdekeikre van szabva az adórendszerünk, a jogrendszerünk, a hatósági ellenőrzési rendszerünk, a munka törvénykönyvünk. A környezeti engedélyeztetési rendszert gyakorlatilag totálisan kiüresítették, mindenki oda és azt épít, amit akar.

Ipari szintű hazudozás helyett a kormánynak lenne pár kötelessége

Többek között nyilvánosságra hozni plusz társadalmi vitára bocsátani a 2030-ig tartó intézkedéseket tartalmazó Nemzeti Energia-és Klímatervet, közzétenni a 2050-ig szóló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, benne azokkal a számításokkal, amelyek a 2050-ig elérendő klímasemlegesség költségeit és az általa elérhető megtakarításokat tartalmazzák.
És még egy: elvárjuk, hogy a soron következő, december 12-13-i Európai Tanács-ülésen ne vétózza meg harmadszor is az Unió klímasemlegességi célkitűzéseit!

Forrás

1 hozzászólás

  1. a naccasszonynak illene tudni, hogy a Föld klímája akkor is változik, ha mi magyarok nem akarjuk. Sajnos a Föld keringési szokásain, a Nap helytelen viselkedésén kellene változtatni, esetleg az űrből érkező elháríthatatlan sugárzáson is.

    A politikusasszony inkább a füstös Magyarország levegője ellen küzdjön..persze úgysem sikerül, és ezt tudja jól(az LMP harcosokkal eyütt)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét