Kedden újra lejáratta kormánya Magyarországot – megakadályoztak egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot

A lengyelekkel együtt a magyar kormány sem értett egyet a finn uniós elnökség konklúzióival. Ahogy arról beszámoltunk, Varga Judit már reggel kritizálta a jogállamisági mechanizmust.

Magyarország és Lengyelország ellenállása miatt nem tudtak közös nyilatkozatot kiadni a jogállamisági párbeszédről az Európai Unió szakminiszterei.

Az Általános Ügyek Tanácsa

(mely a tagországok uniós minisztereit foglalja magában) kedden tartotta ülését, melyen az úgynevezett éves jogállamisági párbeszédről is elkészítette volna a következtetéseit. A finn elnökség – a tagállamok megkérdezésével – már hónapok óta azon dolgozott, hogy elkészítsen egy szöveget, mely az eredményeket foglalja össze. A 2014-ben elindított jogállamisági párbeszéd lényege, hogy elérje: a tagállamok betartsák az Európai Unió alapszerződéseiben foglaltakat.

A következtetéseket a tervek szerint kedden el is fogadták volna,

csakhogy parázs vita alakult ki, végül a budapesti és a varsói kormány nem támogatta. A Tanács így hivatalosan csak úgy adhatta ki a szöveget, hogy azzal nem mindenki értett egyet, de

26 tagállam támogatta.

A kiadott szöveg szerint a 26 tagállam meg is egyezett abban, hogy a párbeszéd kifejezetten hasznos eszköz, sőt tovább is kell erősíteni. Egyetértettek azzal a felvetéssel is, hogy az Európai Bizottság készítsen éves jelentést az egyes tagállamok jogállamisági helyzetéről.

Tytti Tuppurainen, a soros EU-elnökséget betöltő Finnország EU-ügyi minisztere sajtótájékoztatóján elismerte, hogy pont az Európai Bizottság szerepe okozta a legnagyobb vitát, vagyis az, hogyan használják fel a jelentésüket a jogállamiság betartása érdekében.

A politikus nem akarta megnevezni a két renitens országot,

de mind a Bloomberg, mind pedig az EUobserver a magyarokat és a lengyeleket nevezte meg.

Ezt erősíti meg is, hogy Varga Judit magyar igazságügyi miniszter véleménycikket jelentetett meg az Euronews oldalán, melyben visszautasította nemcsak a jogállamisági mechanizmust, hanem azt a tervezetet is, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós támogatások összegét.

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Kedden újra lejáratta kormánya Magyarországot – megakadályoztak egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot

 • Avatar
  2019.11.19 - 22:30
  Közvetlen hivatkozás

  Nagyon remelem, hogy a 26 (nemsokara csak 25 ) orszag akarata eleg lesz ennek a ket naci kormanyFO-nek az ellehetetlenitesere.
  Nem igaz, hogy ez a majom mindent megvetoz. (Mondjuk ugyanezt csinalta az elmult 30 evben otthon is: MINDENT megvetozott, olyan dolgokat is, amibol nem lett volna hatranya a fideszeseknek sem, de rutinbol semmit sem fogadtak el).
  Amig ki nem vagja az EU a testebol ezt a ket rakos daganatot, addig ezek folyamatosan erodalni fogjak az EU-t

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük