Varga Judit magyarázkodása a jogállamiságról és annak uniós védelméről

Ezen a héten az Európai Unió Tanácsa összeül értékelni az éves jogállamisági párbeszédét. Belgium és Németország azt javasolta, hogy állítsanak fel rendszeres szakértői felülvizsgálati mechanizmust a jogállamiságot illető ügyekben. A Bizottság és néhány tagország esetében -köztük Magyarország esetében is- jogállamisági feltételekhez kötné a támogatási döntéseket.

Ez tűrhetetlen? Vagy a kiváltó ok az?

Egyre gyakrabban használják egyféle “politikai fegyverként” a jogállamiságot, és ez végül “teljesen hiteltelenné teszi azt általános, közös értékként”

– emelte ki Varga Judit a Euronews hírcsatorna honlapján kedden közzétett írásában.

Varga, a segítőkész….

A segítségükre sietve íme néhány tény a jogállamiságról, amit mindig meg akartál tudni, de sosem merted megkérdezni.

-írta a miniszter.

Azt próbálja beadni az igazságügyi miniszter, hogy a jogállamiság egy egyetemesen alkalmazható, objektív kritériumrendszer, hanem

sokkal nagyobb tisztelettel kellene lenni a tagállamok sajátosságaira, ahelyett, hogy egy mesterséges, általános keretet próbálnának meg ráhúzni.

Vagyis, amikor Magyarország nem tartja be a közösség, amihez önként csatlakoztunk, alapelveit az ügyben, akkor nem törvényt szeg, hanem a helyi viszonyok figyelembevételével felülbírálja azt és teszi, amit a regnáló akar.

A jogállamisággal kapcsolatos aggodalmak kifejezésekor sokkal nagyobb tisztelettel kellene lenni a tagállamok sajátosságaira, ahelyett, hogy egy mesterséges, általános keretet próbálnának meg ráhúzni.

700 milliárd mínusz?

Orbán -Varga főnöke- szerint

a korrekció egy külföldi szó, nem azt jelenti, hogy büntetés

Ezután kifejtette még, hogy Magyarországtól nem tudnak pénzt elvenni, mert eleve többet kért – átverve (?) ezzel az Uniót, aminek az “uniós kisemberek” adják össze az osztani valót.

Fizessenek és felejtsenek el minket?

Európai Bizottságnak ugyanis nincs általános hatásköre e területeken.

“Az, hogy az ember valamit csinálni akar, nem jelenti azt, hogy joga is van hozzá. Azoknak, akik most a jogállamiság védelmére kelnek, ezt tudniuk kellene”

A jogállamiság nem egyetemesen alkalmazható objektív kritériumok kerete, nincsenek pontosan meghatározott szabályai, és számos vita tárgyát képezi, ezért az emiatt aggodalmakat megfogalmazóknak jobban tiszteletben kellene tartaniuk a tagállami sajátosságokat, és nem kellene megpróbálniuk előírni egy mesterséges és uniformizált keretrendszert – hangsúlyozta a tárcavezető.

A vita valójában nem igazán a demokratikus elvekről szól

Aláhúzta, az egyéni szabadságjogok és a közösségi érdekek közötti természetes egyensúly helyreállítása nem sérti a jogállamiságot, amely biztosítható annak ellenére is, hogy egy tagállamnak szigorú a migrációs politikája.

Különbségek vannak abban, hogy miként viszonyulnak a tagállamok Európa keresztény gyökereihez, illetve a nemzetek és a nemzeti kultúrák szerepéhez, és abban,

“hogyan értékeljük a családoknak a társadalomban betöltött szerepét és mibenlétét; miként közelítjük meg a migráció kérdését”.

Azonban veszélyes precedenst teremt és aláássa az európai integráció alapjait, ha azt állítják, hogy egy tagország pusztán azért nem tartozik többé a legfontosabb értékeket képviselő uniós közösséghez, mert eltérő álláspontot képvisel ezekben a kérdésekben – írta Varga.

“Az uniónak az előttünk álló igazi kihívásokra kell összpontosítania. Néha ehhez az kell, hogy ne csak ahhoz legyen bátorságunk, hogy feltegyük a helyes kérdéseket, hanem ahhoz is, hogy nemet mondjunk”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük