Brüsszel kiürült

Augusztus 1-ével leáll az élet. A legtöbben már elmentek, de én néhány, otthon, Pesten töltött nap után épp most érkezem vissza. Brüsszelben egy ismeretlen város fogad.

Szeptember 1-ig a turistáké a város

A hajnali gép irreális módon lépi át a korai ébredés és az utazás kómás állapota közötti furcsa delíriumot. A reptér persze zsúfolt, de a belvárosba induló busz csak turistákat szállíts s belőlük is keveset. Egyébként az Európai Parlament “transzferszolgáltatásával” szoktunk közlekedni a reptérről be és a belvárosból vissza, de szeptember 1-ig az is szünetel.

Reggel van, Brüsszelben szinte minden zárva

Otthon lerakom a csomagomat s szeretnék reggelizni, ami Brüsszelben sohasem ütközik akadályba. Azaz, hogy általában nem, de most igen. Gyakorlatilag semmi sincs nyitva. A közeli place Jourdan rengeteg étterme és kávézója zárva. Azaz, hogy kettő nyitva van, de ott tényleg csak kávét lehet kapni. A pincér jóindulatúan mondja: ott a pék, vegyek magamnak két croissant-t, s jöjjek vissza, nyugodtan elfogyaszthatom azokat a teraszon. A péknek viszont nincs friss árúja, így értelemszerűen croissant-ja meg pláne nincs: a baguettet s a croissant-t csak frissen lehet árusítani – és fogyasztani is. (Ezt persze a pesti kávéházak még nem tanulták meg.)

Valamelyest messzebb végre ráakadok egy apró salátabárra. Egy nagyon csinos öregasszony és egy túlsúlyos fiatal fiú vezeti. A nő laptop mellől rendelkezik, a fiú pedig a pult mögött gyorsan összeállítja a nizzai salátát – tonhal, zöld levelek, főtt zöldbab és tojás – és lefőzi a kávét. Indulhat a nap.

Ám, ha valaki azt hinné, hogy Brüsszel mostanság csak ilyen, az nagyot téved

A laptopom és a telefonom szinkronpittyegése jelzi: csak úgy özönlenek a levelek. Meghívás ide, kiküldetés oda, rendezvények a legkülönbözőbb égtájakon, amelyek viszont közelről érintik Európát. Rengeteg tanulmány, jelentés, témafelvetés… Vagyis Brüsszel ilyenkor ugyan kiürül, de ideiglenesen, szeptember 1-ig átadja helyét egy másutt zajló életformának. Munkánk folyik tovább, ha nem is Brüsszelben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük