Dacolni Lázár Jánossal

Nemcsak a fideszes Hegedűs Zoltán, illetve a szintén az ellenzéki összefogás jelöltjét támadó, volt MSZP-s Hernádi György, hanem Lázár János ellen is küzdenie kell a hódmezővásárhelyi polgármesterségért Márki-Zay Péternek – mondta el a politikus a Magyar Nemzetnek.

A független jelölt szerint

az, hogy alaptalanul támadják riválisai vagy akár a helyi plébános, inkább rokonszenvet kelt iránta a választókban, még fideszes körökből is kap segítséget. Márki-Zay Péter szerint emiatt Lázár János a legnagyobb kampánymenedzsere.

– Amikor Hódmezővásárhelyet jártuk a kampány idején, erős apolitikus hozzáállással találkoztunk, bár a választásra az egész ország figyel. Hogyan látja, mennyire sikerült a feleknek a mozgósítás?
– Bár nem volt lehetőségünk megmérni, arra számítunk, hogy a Fidesz – ahogy négy éve is – nyolcezer választóját el tudja juttatni az urnákhoz vasárnap; 2014-ben az ellenzék közel öt és fél ezret tudott mozgósítani. A mi feladatunk, hogy háromezerrel több ember szavazzon ránk, ebben pedig a kiábrándult fideszes szavazók lényegében duplán számítanak. Az elmúlt hetekben ebből a csoportból is rengeteg engem támogató emberrel találkoztam, valamint olyanokkal is, akik jó ideje nem vettek részt szavazáson. A helyiek – ahogy édesapám mondta – most érzik, hogy nem szavazás, hanem választás van.

Tesz feljelentést?

A napokban megjelent egy szórólap, amelyen listázzák az ön támogatóit, köztük magánszemélyeket, taxisofőrt, 92 éves pedagógust. Tesz feljelentést?
– Egyelőre nem tudom, nem zárom ki. A kampány utolsó néhány napjában nem szeretnék foglalkozni ezzel a kérdéssel. Azt tudom, hogy többeket nagyon megsértettek ezzel, és ők terveznek feljelentést tenni.

– A szórólapon kiadóként az szerepel: SME. Ismeri őket?
– Nem ismerem őket. Viszont tapasztalataim szerint azok, akik Lázár János érdekében cselekednek Hódmezővásárhelyen, nem mernek az ő jóváhagyása nélkül semmit sem tenni. Egészen biztos vagyok abban, hogy ezt Lázár János jóváhagyta.

– Volt olyan helyi forrásunk, aki arról beszélt: az SME Lázárfigyelő néven is adott ki szórólapokat, amelyek a minisztert és a helyi Fideszt támadták.
– Sok hazugság van ezen a listázós szórólapon, ez az aláírás egy közülük. Csak arra tudok gondolni, hogy a gyanút a makói Szirbik Miklós Egyesületre kívánják terelni, de egészen biztos, hogy ezt nem az egyesület írta. (Az egyesülettől is azt mondták az Indexnek, hogy nem foglalkoznak politikai kérdésekkel – a szerk.)

Mire számít?

– Egy hódmezővásárhelyi riportban arról beszélt egy úr, hogy azért fog ismét a fideszes jelöltre szavazni, mert „ezek már megtömték a zsebüket”. Ilyen hangulatban mire számít?
– Bod Péter Ákos egy közös lakossági fórumunkon ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy olyat még nem látott, hogy valaki sokat lopott, és abbahagyja. Aki milliárdokat lopott, az a kis pénzért is lehajol. Ezt látjuk Mészáros Lőrincnél, illetve helyi vállalkozóktól hallott információk szerint Lázár János sem fogja vissza magát. Régen az emberek arról beszéltek, hogy „miszter tíz százalék” egy politikus, most húsz-harminc százalékokról hallani, azaz nem látni, hogy mérséklődött volna a folyamat.

– A miniszterelnök vejéhez köthető Elios-ügy kapcsán mit tenne?
– Az önkormányzat oldalán számos szerződés elérhető, de rejtélyes módon pont ennek a közvilágítási projektnek a szerződése eltűnt. Ezt fontos nyilvánossá tennünk, de szerencsére nem kell a sötétben tapogatóznunk. Már tudhatjuk, hogy a város Lázár János vezetése idején leszerződött egy referenciákkal nem rendelkező céggel, a tapasztalt rivális vállalkozásokat kiszórták. Ráadásul a Tiborcz Istvánhoz kötődő Elios valótlan adatokat szolgáltatva nyert, illetve miután elnyerte a több százmilliós beruházást, teljesen szabálytalanul az egyik pályázati ellenfelét kérte fel alvállalkozónak. Ezt nyilvánvalóan ki kell vizsgálni, illetve meg kell tenni a szükséges feljelentéseket.

A vásárhelyieknek meg kell tudniuk, hogy meglopták-e őket.

Teljes cikk a Magyar Nemzetben

Hódmezővásárhelyen szórólapon listázzák Márki-Zay Péter támogatóit

Lázár kihívója: Rója István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük