Lázár kihívója: Rója István

Tizennyolc polgármester kontra Rója István – így lehetne összefoglalni a startpisztoly eldördülése előtt a Csongrád megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerület állapotát.

A Fidesz által átszabott választási kerületek húsba vágóan érintették Csongrád megyét, hiszen az egyfordulósra redukált választási rendszerben összevonták az egymástól 30 kilométerre lévő Hódmezővásárhelyet és Makót. Nem volt ez véletlen, hiszen a „hagymavárosban” hagyományosan erős volt a baloldal, Buzás Péter (MSZP) 20 évig (1994-2014) volt Makó város polgármestere, 2006 és 2010 között a térség országgyűlési képviselője is. Hódmezővásárhely és környéke viszont hagyományos jobboldali körzet volt.

A választókörzetek átrajzolása után, 2014-ben Lázár János közel 44 százalékos eredménnyel győzött, miközben Varga Pétert (MSZP-Együtt-DK-PM-LMP) 2500 szavazattal előzte meg Kiss Attila (Jobbik). Ősszel végleg elbukott a “baloldali” Makó, amikor a városban a Fidesz és Lázár János jelöltje Farkas Éva Erzsébet nyert.

Lázár hitbizományként irányítja a választókerületét

Az időközben Miniszterelnökséget vezető miniszterré avanzsált Lázár évek óta hitbizományként irányítja a választókerületét. Bőven túlterjeszkedik hatáskörén, amikor nem csak a hódmezővásárhelyi, de a makói és a kis falvak képviselő testületi ülésein is megjelenik. Nem vitás a térségbe jelentős pénzeket irányító Lázár nem szeretné kiengedni kezéből a gyeplőt.

A “mindenminiszter” számára váratlan fordulat volt, hogy a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson jelöltjének (Hegedűs Zoltán) akadt kihívója. Ráadásul a magát “volt fideszesként” meghatározó Márki-Zay Péter vallásos, hét gyermekes családapa, közgazdász, akin nehezen talál fogást a kormánypárti propaganda.

Időközben elindult az országgyűlési választási kampány is. A makói–hódmezővásárhelyi 4. számú körzetben Lázár János természetesen ismételni akar, ráadásul a Miniszterelnökséget vezető miniszter már ősszel megszellőztette, hogy az új ciklusban ő már szeretne “visszavonulni” és választókerületével szeretne foglalkozni.

Azóta robbant ki az ELIOS-botrány és a batidai kastély-ügy, így roppant nagy tétje lesz Lázár számára az április 8-i választásnak. A villámgyorsan az ország második emberévé feltörekvő Lázár rövid időn belül elbukhat mindent.

18 polgármester írt alá Lázár mellett

Nem véletlen, hogy a térség polgármesterei máris hűségnyilatkozatot tettek Lázár János mellett. Borsos József mártélyi és Hajnal Gábor földeáki polgármester ötlete alapján 18 polgármester írta alá a Lázár Jánost támogató nyilatkozatot.

A dokumentum emlékeztet rá: Lázár János az elmúlt 16 évben bizonyította elkötelezettségét, rátermettségét, a térség büszke lehet rá, hogy 2014 óta a kormányban erős miniszteri képviselete van. A polgármesterek hangsúlyozzák, közös érdek, hogy április 8-a után is folytathassa munkáját.

A Délmagyarország beszámolója szerint a találkozóról az aláírók közül 3 polgármester hiányzott: a kiszombori Szegvári Ernőné, az apátfalvi Szekeres Ferenc és a királyhegyesi Horváth Lajos. Mindhárman egészségügyi okokból, de a nyilatkozatot előző nap ők is ellátták kézjegyükkel.

Polgármesterek földeáki nyilatkozata. Fotó: Szabó Imre/Délmagyarország

Így megy ez Lázár hátországában!

De nézzük az ellenzék jelöltjét. Tavaly Makón a város egy emberként állt ki Rója István mögött, amikor a tapasztalt pedagógusnak és intézményvezetőnek a tankerület nem kívánta meghosszabbítani vezetői megbízatását a József Attila Gimnázium élén.

Hamarosan kiderült, hogy a gimnáziumigazgató aktívan kiállt a pontosan két évvel ezelőtti “kockás inges” országos pedagógus mozgalom mellett, amit Lázár János nem nézett jó szemmel. A városban hiába gyűjtöttek aláírást és tüntettek Rója mellett, nem maradhatott az igazgatói székben.

Az MSZP már akkor felkérte, hogy ő induljon az országgyűlési választásokon, amit Rója tanár úr el is fogadott.

– Az erősödőben lévő kormányváltó hangulat esélyt jelent Rója István volt gimnáziumigazgatónak, hogy a makói–hódmezővásárhelyi 4. számú körzetben elnyerje az országgyűlési mandátumot – mondta Buzás Péter, az MSZP helyi elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a szocialisták és a Párbeszéd közös jelöltjét. Támogatja őt a Demokratikus Koalíció is, amelynek választókerületi elnöke, Mucsi Tamás kockás ingben jelent meg. Mint mondta, ezzel jelezte, hogy Lázár János maga jelölte ki ellenfelének Róját, utalva a direktor elmozdítására. Szerinte Rója tapasztalt pedagógusként sokat tehet az itt élőkért.

Rója István azt mondta, nem revánsvágyból indul, hiszen jól érzi magát mostani helyzetében. Azt azonban nem tagadta, hogy ha igazgató maradt volna, aligha lett volna alkalma jelöltként indulni. Úgy gondolja, bár nincs politikai múltja, az megfelelő bizalmi tőkét jelent számára, hogy több százan álltak ki mellette a gimnáziumnál tartott tüntetésen.

A Csongrád megyei 4. szám oevk-ban ismét megmérettetik Kiss Attila (Jobbik). Jelen állás szerint az Együtt (Wéber Katalin), az LMP (Pongrácz Gergely) és a Momentum (Jakab Tamás) is indít jelöltet ebben a körzetben.

Mondani sem kell ezzel mindannyian Lázár és a kormánypártok kezére játszanak.

A végén térjünk vissza Hódmezővásárhelyhez és a polgármester-választáshoz. A Városi Kurír megkérdezte Márki-Zay Pétert, hogy az országgyűlési választáson ő támogatná-e Rója Istvánt, aki Hódmezővásárhelyen kevésbé ismert, mint Lázár. Az ellenzék közös jelöltje a kérdést kínosnak nevezte, majd hosszú válaszában arról beszélt, hogy csak annak látja értelmét, ha a kormánypárt kihívója mögött valamennyi ellenzéki erő felsorakozik.

Egy hozzászólás itt: “Lázár kihívója: Rója István

  • 2018.02.19 - 14:39
    Közvetlen hivatkozás

    Kinyó Róbertnek!
    A cikk nekem szimpatikus. De térjen vissza matematikai tanulmányaihoz, akkor talán nem fogja összevetni a 44%-ot a 2500 szavazattal! (Második bekezdés.)

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük