A Városi Kurír is beszámolt arról, hogy Debrecen az önkormányzati kampány alatt narancssárgába öltözött, mindent beborítanak a Fidesz plakátjai. A PÁRT sok tízmilliós kampánya “eredményeként” nagyjából 20 méterenként a póznákon ott lógnak a Fidesz jelöltjeinek az arcképei. Igazán kíváncsi lennék arra, hogy miből fizetik a révészt, vajon miből telik erre a rongyrázásra a narancsos uraknak.

Úgy látszik azonban, légy került a levesbe

Varga Zoltán, a helyi baloldali ellenzék polgármester-jelöltje kifogással élt a helyi választási bizottság felé. Beadványában azt sérelmezte, hogy szerinte a Fidesz a plakátjait jogsértő módon rakta ki, nem rendelkezett az oszlopok tulajdonosának a engedélyével. Erről bizonyítékot is csatolt, amelyben az állt, hogy az ESMA egyetlen párt számára sem adott engedélyt a plakátok kirakására. A polgármester-jelölt fotókat és videó felvételeket is csatolt, amelyből állítása szerint egyértelműen beazonosítható, hogy Debrecenben vannak a Fidesz plakátjai elhelyezve.

Na ne má’

Beadványát -nevetséges, és mondvacsinált okokra hivatkozva -mind a debreceni helyi választási bizottság, mint a területi választási bizottság elutasította. A választási szervek nem az igazságot, a jogot, a választások tisztaságát védték, hanem a Fidesz pártkatonájaként jártak el.

Varga Zoltán jogorvoslati kérelemmel a Debreceni Ítélőtáblához fordult. A bírói fórum 2019. október 07-ei, jogerős végzésében kimondta:

“.. a FIDESZ-KDNP jelölőszervezet megsértette a Választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI.törvény 144. § (4) bekezdését azzal, hogy Debrecen Megyei Jogú Város területén a hasznosító ESMA Zrt előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül választási plakátokat helyezett el a villanyoszlopokon; egyúttal a további jogsértéstől eltiltja. “

A bíróság az indokolásában többek között kimondta:

“A kifogás elbírálása során nem kell a kérelmezőnek bizonyítania valamennyi felület tulajdonjogát,illetve az írásbeli hozzájárulás hiányát, a törvénysértés akkor is fennáll, ha néhány vagy akár egy olyan plakát kihelyezése bizonyítható, amelyet olyan felületen helyeztek el, amelynek használatához a jogosult előzetes, írásbeli engedélyt nem adott.A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a fénykép-és viedófelvételek Debrecenben készültek. Azok helyszíne némely plakát alapján egyértelműen beazonosítható.

A helyismerettel rendelkezők számára ismeretes, hogy e plakátok valóban tömegesen kerültek kihelyezésre. A becsatolt levelezés alapján pedig a kérelmező bizonyította, hogy a dologgal rendelkezési joggal bíró ESMA Zrt. ezek kihelyezésére előzetes, írásbeli engedélyt nem adott. Nincs tárgyi alapja annak, hogy az ESMA Zrt. más tulajdonossal osztott használatra vonatkozó szerződést kötött volna, és ez a feltételezés nem is életszerű. Annak pedig nincs jelentősége, hogy más tulajdonos (bérlő) oszlopánis van-e elhelyezve plakát, illetve adott-e írásbeli hozzájárulást ehhez.”

Debrecenben a Fidesznek papírja van arról, hogy törvénysértést követett el

A bíróság döntése után a jogérzékünk azt követeli meg, hogy a törvénysértő módon kihelyezett plakátokat a Fidesz azonnal távolítsa el az oszlopokról. Amennyiben ezt nem teszi meg, további jogsértéseket követ el, nem jár el jogkövető módon. Sérülhet a választások tisztaságának, az egyenlő esélyek biztosításának törvényi alapelve. A következő lépés a Fideszé. Ha tisztelik a törvényt, független bíróság ítéletét, akkor megtisztítják Debrecent a narancssárga plakát özöntől. A törvény előtt mindenki -még a Fidesz is -egyenlő, ezt bizonyította az ítélőtábla mai végzése.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét