Diana-story újrázása – a halálban se lel békét a hercegnő?

Vizsgálatot indít a BBC televízió annak feltárására, hogy milyen körülmények között jött létre a Diana hercegnővel negyedszázaddal ezelőtt készült, világszerte hatalmas feltűnést keltő interjú – jelentette be szerda esti nyilatkozatában Tim Davie, a brit közszolgálati médiatársaság vezérigazgatója. Irja csütörtök reggeli számában a Népszava.

Híres, hírhedt?

A BBC-nél feltárnák az igazságot arról, hogy miként jött létre a híres-hírhedt interjú Dianával 1995-ben. A vezérigazgató a független vizsgálat vezetésére Lord John Dysont, az angol-walesi fellebbviteli bíróság volt elnökét, a brit legfelsőbb bíróság nyugalmazott bíráját kérte fel. Davie hangsúlyozta, hogy a vizsgálat azonnali hatállyal megkezdődik, és átadnak Lord Dysonnak minden olyan dokumentumot, amelynek jelentősége lehet a történtek feltárásában.
A BBC egyik akkori sztárriportere, a most 57 éves Martin Bashir által készített interjúban, amelyet 30 millióan néztek, Diana részletesen szólt arról, hogy milyen megaláztatásokat volt kénytelen kiállni az udvar és személyesen férje, Károly trónörökös részéről.

„Kicsit zsúfolt ez a házasság, hiszen hárman vagyunk benne.”

Az interjú minden idők legnézettebb tévéműsora volt Nagy-Britanniában és ezt a rekordot azóta is tartja. A hercegnő  az interjúban nyíltan megkérdőjelezte az akkor tőle már külön élő férje alkalmasságát a királyi tisztséggel járó feszültségek elviselésére. Tudatta a közvéleménnyel azt is, hogy tudomása volt az akkor tőle már külön élő férje, Károly herceg házasságtörő kapcsolatáról.

Híressé vált Diana keserű félmosollyal odavetett mondata, ami azóta is szállóige a brit sajtóban:
„Kicsit zsúfolt ez a házasság, hiszen hárman vagyunk benne.”
A hercegnő, aki két évvel az interjú után egy párizsi autószerencsétlenségben életét vesztette, ebben a mondatában Károly ifjúkori barátnőjére, Camilla Parker Bowles-ra utalt. A kapcsolat fennmaradt Károly és Diana házasságkötése után is, sőt a trónörökös 2005 áprilisában feleségül is vette kedvesét, aki azóta a Cornwall hercegnője címet viseli.

Miért most?

Az interjú ügye az utóbbi időben azután került ismét a felszínre, hogy Diana öccse, Charles Spencer bejelentette: bizonyítékokat talált arra, hogy a riporter annak idején csalárd módon vette rá a hercegnőt az interjúra.

Spencer gróf közölte:
Martin Bashir hamisított bankszámlákat mutatott neki, amelyek arra vallottak – mint kiderült, valótlanul –, hogy az udvar két magas rangú tisztviselője a brit titkosszolgálatoknak szolgáltatott ki bennfentes információkat Dianáról, fizetség fejében.
Charles Spencer szerint Bashir a vele tartott egyik találkozón emellett számos hamis, lejárató állítást is megfogalmazott a királyi család magas rangú tagjairól, így próbálva elnyerni bizalmát és elérni az interjú megszervezését Dianával. A BBC-riporter állításai között szerepelt Spencer szerint, hogy Diana magánlevelezését udvari illetékesek felbontják, a hercegnő kocsijának mozgását nyomon követik, telefonját lehallgatják.
VIA

Kapcsolódó

Diana

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest