Dicsőség Matolcsynak! – Ismét gyarapodott a jegybanki képtár – Pompás üzlet, vagy érdeksérelem ?

Az MNB-Ingatlan Kft., vagyis inkább a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben több festőművész alkotásaiból 740 millió forintért vásárolt képeket. Dicsőség Matolcsynak?

Jó nevű művészek alkotásairól van szó,

Rippl-Rónai József, Frey Krisztián, Korniss Dezső munkái kerültek a banki trezorokba, vagy kiválasztottak irodáinak falára. Még szeptemberben Lakner László 18 képét vásárolta meg az MNB ingatlanos cége 410 ezer euróért. A műkincsek valutatartaléknak is jók, olyasmi ez, mint az arany. De az arany most drága, pillanatnyilag jobb az értékeket műkincsekben tezaurálni.

<<<<<<<<<< A Városi Kurír legfrissebb hírei >>>>>>>>>>>>>>><

Dicsőség Matolcsy György bankelnöknek!

Nyilván szereti a szépet, s ő olyan mecénás, aki szűkös viszonyok között is áldoz a rangos művészetre. De ki fizeti a számlát? Nem érdemes sokat találgatni, mi fizetjük. Mi adózó polgárok, mindannyian. S hogy miként? Nagyon egyszerűen.

Nemzeti valutánk a forint folyamatos leértékelődése nyomán a jegybank nyeresége folyamatosan nő.

Ne firtassuk ennek pénzügy-technikai részleteit, fogadjuk el a tényt, hogy a rövid néhány hónap alatt, amióta a forint-euró árfolyam a 360 körül tántorog, a jegybank könyv szerint összesen mintegy 200 milliárd forint nyereségre tett szert. Ez látszatra nagyon jónak hangzik, de ez nem valódi nyereség, hanem tisztességes demokráciákban inkább törvény szerint a költségvetés bevétele. (Lenne!) Az államháztartás és a jegybank pénzügyi mérlege közötti kapcsolatot (eléggé elnagyolt megfogalmazásban) a törvény úgy szabályozza, hogy az MNB esetleges veszteségét a költségvetés megtéríti, a bank viszont a nyereséget az eredménytartalékba helyezheti, vagy osztalékként befizetheti a költségvetésbe.

Matolcsy elnöksége óta

a gyakorlatban a jegybanktörvény 2016. évi módosítása óta jószerint csak a törvény egyik fele érvényesül, mert a jegybanki nyereségből az MNB alapítványokat gründolt, ilyen-olyan ingatlan-üzleteket finanszírozott és persze műkincseket vásárolt. Tény hogy egyszer az állami költségvetés is nagyobb összeget kapott a banki nyereségből, de a mind tetemesebb államháztartási hiány fedezetére jobbára (újra és újra) állami kötvényeket bocsátanak ki, amelyeket a lakosság és leginkább a kereskedelmi bankok vásárolnak meg. Legutóbb pedig a magyar állam ismét hitelfelvevőként jelent meg a nemzetközi tőkepiacon, jóllehet a Fidesz és Orbán Viktor a külföldi eladósodást eddig következetesen kiátkozta, és pénzügyi gondjaink megoldására alkalmazhatatlannak minősítette.

Hanem a magyar államháztartásnak nagyon kell a bevétel

Olyannyira, hogy immár a külföldi hitel is jó, sőt, a kormány a szegényeket gondozó alapítványoktól, civil szervezetektől, önkormányzatoktól von el filléresnek tekinthető (de számukra létfontosságú) összegeket a járvány költségeire hivatkozva. De a jegy-banki nyereség tabu. Abból lehet festményeket venni.

Pompás üzlet? Tartalékolás? Nem!

Ez szerintem a köztársaság érdekeinek nyílt megsértése! És vélhetően jogellenes is – új jegybanktörvény ide, vagy oda! De ha netán mégsem, akkor is mélységesen erkölcstelen!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük