Frissítve! DK: nem a tűzeset a kamu, hanem az ÁSZ függetlensége és pártatlansága

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), hogy a büntetéssel fenyegetés helyett járjon el jóhiszeműen a párt beszámolójának vizsgálatánál, tekintettel a tavaly novemberi irodatűzre – mondta a DK szóvivője vasárnap, a számvevőszék budapesti székházánál tartott sajtótájékoztatón.

Az ÁSZ büntetni akar

Barkóczi Balázs kifejtette: az előző évi irodatűzben olyan könyvelési adatok, pénzügyi beszámolók és számlák semmisültek meg, amelyek nagy részét legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudták pótolni. Az ÁSZ ugyanakkor nem volt tekintettel erre a vis maior helyzetre, hanem elmarasztalta a pártot és büntetésre készül – tette hozzá.

A DK szóvivője azt mondta: a számvevőszék több hazugsággal vádolja pártját az eljárásban, így például azzal, hogy szabálytalan helyen tárolták volna a számlákat.

Politikai megrendelés

Mindebből egyértelműen látszik, hogy a számvevőszék politikai megrendelést teljesít – hangsúlyozta Barkóczi Balázs, hozzátéve, „nem a tűzeset a kamu, hanem az Állami Számvevőszék függetlensége és pártatlansága”.

A sajtótájékoztatót követően Varga Gergő, a DK XI. kerületi önkormányzati képviselőjelöltje több, az irodatűzről készült fényképet bemutató táblát tett ki az ÁSZ épületére. Ezt az intézményt védő rendőrök szabálysértésként értékelték, ugyanakkor a jelölt mentelmi joga miatt nem indítottak eljárást, csupán felvették az adatokat. Tájékoztatásuk alapján Varga Gergővel szemben később a közterület-fenntartó járhat el.

A tűz okozta károkat vajon miért nem veszik figyelembe?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felszólítja a Demokratikus Koalíciót (DK), hogy ne használja kampánycéljaira a folyamatban lévő számvevőszéki ellenőrzést.

Hozzátették: az ÁSZ a jogállami normáknak megfelelően minden pártot azonos törvényi előírások és egységes eljárási szabályok szerint ellenőriz, és a közpénzekkel elszámolásra vonatkozó törvényeket a DK-nak is be kell tartania.

Az Állami Számvevőszék független a pártpolitikától és nem vesz részt a pártpolitikai kampányküzdelmekben – hangsúlyozták.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük