Dőlnek a vakcina szállítmányok Magyarországra, még egy, két hét és nem lehet ezek hiányra mutogatni - Városi Kurír

Sorting by

×

Dőlnek a vakcina szállítmányok Magyarországra, még egy, két hét és nem lehet ezek hiányra mutogatni

Amióta csak megszülettek a koronavírus elleni vakcina a magyar kormány egyfolytában a vakcinahiánnyal, különösen a nyugati gyártásúéval, igyekszik magyarázni minden tragikus járványadatot. Egyfolytában hangsúlyozzák az Európai Unió bűnös mulasztását. Ennek heteken belül vége, hiszen Magyarországot is elönti a legkülönbözőbb vakcinák áradata.

Hirdetés

Honnan, mennyi?

Csak keletről eddig 2,2 millió oltóanyag érkezett, amik rengeteg ember életét menthették már meg Magyarországon. Magyarország kiemelkedik vakcinabeszerzésben és az oltások beadásában. Sok ország megirigyelheti ezt a mennyiséget, miközben a Pfizer az elmúlt hónapokban szintén rengeteg vakcinát szállított le, de ez csak a kezdet. Kedden érkezett meg az újabb nagyobb Pfizer-szállítmány, ugyanakkor a Moderna is küldött egy csomagot, illetve rövid időn belül az éjjeli órákban landolt a Szputnyik következő oltóanyag-szállítmánya, amit Szijjártó Péter külügyminiszter erősített meg a Facebook oldalán. 250 ezer első Szputnyik-oltás érkezett, ami át fog esni a szokásos vizsgálatokon, majd azt követően olthatnak vele. Az orosz fél teljesítette a szerződésben márciusra vállalt kötelezettségeit és fél millió első adag oltást szállított Magyarországra.

vakcina

Nem csak a vakcina…

Már gyógyszeres kezelések is vannak azoknak akiket megfertőzött a koronavírus. A gyógyszerek közül a legsikeresebben ahogy a Városi Kurír is megírta  Favipiravir – egy olyan szer, amely sokféle vírus ellen hatásos – csak akkor segít, ha korán szedni kezdik. Ha valaki súlyos állapotban kórházba kerül, akkor már másra lesz szükség. A tünetek megjelenése után 7–10 napig tart az az időablak, amelyben a favipiravirt érdemes alkalmazni. Akkor viszont átlagosan hat nap alatt vírusmentességet eredményezhet – ismertette a már tavaly, több országban lezajlott klinikai vizsgálatok tapasztalatát Keserű György Miklós akadémikus, gyógyszervegyész.

Tartsd be a karantén rendelkezéseit

A szövetség keddi közleménye szerint az elmúlt hetekben sok esetben azt tapasztalták, hogy az igazoltan koronavírusos betegek maguk mennek el a patikába kiváltani a készítményt. Ez jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét.

Ilyenkor a gyógyszertárban rendkívüli intézkedéseket kell hozni:

  • ki kell küldeni a többi beteget,
  • be kell zárni az üzletet és soron kívül fertőtleníteni,
  • szellőztetni kell.

vakcina

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.