Nem csak a vakcina lehet hatásos – jönnek a gyógyszerek például a Favipiravir

Donald Trump egyik kedvencét, a hidroxiklorokint elfelejthetjük, viszont van már olyan, ingyenes tabletta a koronavírus ellen, amelyet idehaza is felírhat a háziorvos. Az utóbbi napok hírei ezek, sorra vesszük tehát, hogy – miközben mindenki a vakcinákra figyel – milyen kezelésre számíthat, aki covidos. Melyik medicina hasznos, és mi az, ami nem vált be, mert a Favipiravir igen ? Írja Bedő Iván a hvg. 360° portálon.

A gyógyszerek hatása egyelőre korlátozott, de az orvosok egyre többet tudnak a Covid–19 kezeléséről

Legismertebb a Favipiravir

„A  favipiravir a remdesivir mellett az egyetlen olyan gyógyszer, amely a klinikai vizsgálatok alapján meglehetősen nagy bizonyossággal hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen. De csak akkor, ha a betegség korai szakaszában alkalmazzák.“

Ennél tudományosabb véleményt aligha idézhetnénk: az állásfoglalást az Akadémia sajtószolgálata tette közzé március elején. Akkor, amikor a tablettát a háziorvosok elkezdhették felírni, enyhe és középsúlyos koronavírus-tünetek esetén, járóbetegek kezelésére. Ez azért fontos, mert a favipiravir – egy olyan szer, amely sokféle vírus ellen hatásos – csak akkor segít, ha korán szedni kezdik. Ha valaki súlyos állapotban kórházba kerül, akkor már másra lesz szükség.

A tünetek megjelenése után 7–10 napig tart az az időablak, amelyben a favipiravirt érdemes alkalmazni. Akkor viszont átlagosan hat nap alatt vírusmentességet eredményezhet – ismertette a már tavaly, több országban lezajlott klinikai vizsgálatok tapasztalatát Keserű György Miklós akadémikus, gyógyszervegyész.

Gyártják a tablettát Tíznapos az időablak
koronavirus.gov.hu

favipiravir
illusztráció Városi Kurír

A favipiravirt influenza és más vírusfertőzések ellen fejlesztették ki

Hatása azon alapul, hogy megakadályozza a sejtekben a vírus szaporodását. Ez olyan módon történik, hogy feltehetőleg a vírus mutációi ellen is hatásos lesz.

A koronavírus ellen a favipiravir a japán Avigan készítmény formájában bukkant fel először, amelyet influenza elleni tartalék-gyógyszerként gyártanak. A magyar változatot tavaly az Egis kutatói nyolc hónap alatt fejlesztették ki. A filmtablettákat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyorsított eljárás után decemberben engedélyezte. Március eleje óta ez az orvosság magyar receptre a magyar patikákban térítésmentesen váltható ki.

Nagyon fontos, hogy akik terhesek vagy szoptatnak, nem kaphatják ezt a gyógyszert, mert állatkísérletekben a hatóanyag időnként torzszüléseket okozott. Ha valaki szülőképes korban szedi a tablettát, akkor kettős biztonságra van szükség: neki és partnerének is védekeznie kell a terhesség ellen. Ez a figyelmeztetés egészen más, sokkal komolyabb, mint az, amikor az oltások esetén tanácsolnak óvatosságot. Utóbbi esetben pusztán arról van szó, hogy nincs még elég tapasztalat az oltásról a várandósok és szoptatók esetében. Nem valószínű ugyanakkor, hogy a koronavírus elleni vakcinák bajt okoznának náluk.

(Ha sikerült felkeltenünk érdeklődésedet olvasd el a hvg. 360°-on a teljes cikket.)

Kapcsolódó

favipiravir

 

 

5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük