Sorting by

×

Újabb sikergyanús vakcina a védőoltások színpadán

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat védőoltásának vészhelyzeti alkalmazását. z az első lépés a világszíntű engedélyezésig és alkalmazásig.A színpad közben tovább forog.

A védőoltás az egytelen igazi fegyver a kór ellen

“Minden egyes új, biztonságos és hatékony eszköz a Covid-19-cel szemben újabb lépést jelent a járvány ellenőrzése felé”

– jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Az Európai Bizottság csütörtökön feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagának, miután erről szóló ajánlást fogalmazott meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A vakcina mitegy 85 százalékban hatékony.
A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, Ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.

Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget – közölték. Az oltóanyag nem igényel mélyhűtést, egyszerű hűtőszekrényben tárolható.

védőoltás, színpad
illusztráció Városi Kurír

Egy kis védőoltás-történelem

Az első mesterséges immunizálás Edward Jenner angol sebész oltóanyagával történt, amely az első védőoltás volt a világon. Jenner megfigyelte, hogy a tehénhimlővel (latinul Variola vaccina) fertőzött fejőnők és tehenészek nem kapják el az emberi fekete himlőt A vakcina kifejezést is Jenner használta. Az új módszerének a „vaccination” elnevezést adta, a tehén latin neve (vacca) után. Jennernek azonban nem volt magyarázata, hogy miért működött a módszere, mert akkor még senki sem látta a szubmikroszkopikus méretű Poxvirus variolae vírust. Az  oltási eljárás sikeres volt, azonban a himlő visszaszorítása csak fokozatosan történt meg a világban. Az utolsó fekete himlő járvány 1972-ben volt, az azóta megszűnt Jugoszláviában, ahol egy mekkai zarándoklat után Irakba látogató tanító volt a vírus behurcolója.(Wikipédia)

Kapcsolódó

védőoltás, színpad,
illusztráció: V.K.

 

átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.