Demeter Szilárd újra kormány-komilfó: a PIM-é lett a Zichy-kastély, a Magyar Írók Háza és a Hajógyári sziget déli fele

Úgy tűnik, négy hónap pauzát rótt ki Orbán Viktor Demeter Szilárdra novemberi vállalhatatlan kijelentésért -amiről Bajnai Gordon akkor azt írta a miniszterelnök címezve, hogy “amennyiben Demeter Szilárd meg hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd. Ha így lesz, én – sokakkal együtt – Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében”, a héten újra felütötte a fejét a magyar politikai- és közéletben és újabb közmilliárdok kerültek a keze alá.

Miről is beszélek?

Nevezett a regnáló magyar kormány elismert kultúr-mindenese, így eszmeisége feltehetőleg ismert és elfogadott a körükben. Ha ebből a tényből indulunk ki, akkor erősen feltételezhető, hogy -mint a jelenlegi kormány egyszemélyes éceszgébere- Orbán Viktor is egyetért vele, amit meg sem próbált cáfolni. Ezen logika mentén vallja, hogy Európát Soros György gázkamrája” és, hogy “mi vagyunk az új zsidók”, akikre a “multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz” és “arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.” Végkövetkeztetés: “Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”.

-írtuk akkor.

4 hónappal később, 2021 Magyarországán Demeter Szilárd….

Demeter Szilárd a héten a Mandinernek arról beszélt: Óbudán hozna létre világviszonylatban is fontos popkulturális és társművészeti központot, sőt, a következő öt évben több mint 23 milliárd forintból újrahangolja a tágabban értelmezett magyar popkultúrát. Ennek helye vált most biztossá.

A korábban a Vizoviczki László-féle szórakoztatóipari birodalom részét képező épületek, illetve Hadrianus császár palotájának romjai feletti területek jövőjéért ezentúl a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könnyűzenéért felelős biztosként is tevékenykedő vezetője felel majd – derül ki a HVG cikkéből, ami egy, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet mellékletében bukkant rá a korábban szórakozóhelyekként hasznosított egykori hajógyári épületekhez, a sziget déli részén álló műemlékekhez, illetve az ókori romokhoz kapcsolódó helyrajzi számokra.

A PIM a sziget jókora része mellett az óbudai főtér mellett álló barokk Zichy-kastély, a Szegedi Irodalmi Rezidensház, illetve a Magyar Írószövetség a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán álló, Magyar Írók Háza néven ismert épületét is megkapta.

 

demeter
illusztráció: V.K.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük