Bodnár Zoltán: „demeter szilárd ma jelképesen kilógatta a horogkeresztes zászlót a Károlyi Palota erkélyéről”- Bajnai Gordon ( és sokan mások) véleményével

Nézzük kicsit messzebbről a demeter-jelenséget. Nevezett a regnáló magyar kormány elismert kultúr-mindenese, így eszmeisége feltehetőleg ismert és elfogadott a körükben. Ha ebből a tényből indulunk ki, akkor erősen feltételezhető, hogy -mint a jelenlegi kormány egyszemélyes éceszgébere- Orbán Viktor is egyetért vele, amit meg sem próbált cáfolni. Ezen logika mentén vallja, hogy Európát Soros György gázkamrája” és, hogy „mi vagyunk az új zsidók”, akikre a „multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz” és „arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.” Végkövetkeztetés: „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”.

A „tűrhetetlen” szót elcsépeltük….

Annyiszor mondtuk már felháborodva: „megbocsáthatatlan, tűrhetetlen,”, hogy a Petőfi irodalmi Múzeum első embere nyilatkozatára nem maradt bennük kraft. A MAZSIHISZ közleményében így ír:

Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt. Európát Soros György gázkamrájának” nevezni a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjétől súlyos felelőtlenség létező előítéletekre rájátszani. A Mazsihisz szerint Demeter Szilárdnak az origo.hu honlapon megjelent írása vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára.”

Fent nevesített szintén az Origón válaszolt…

„A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában. A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a „nyílt társadalom” eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak – attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.
És jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben. A jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni.

Ezt az életformát most támadják. Azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak” köréből (anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek európai értékeken), gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül (erről Hannah Arendt ír igen okosakat).
75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan.

És én nem is fogadom el.”

Bodnár Zoltán közösségi oldaláról

„Ez itt most vízválasztó. Demeter kinevezése a Petőfi Irodalmi Múzeum élére és mindenféle más kultúrpolitikai tisztségekre már önmagában botrányos volt. Egy tehetségtelen, frusztrált, kisebbrendűségi komplexusokkal küzdő és azokat túlkompenzáló , az anyaországi kortárs magyar irodalmat nem ismerő, viszont öntelten lenéző szerencsétlent láthattunk benne. Ám bármennyire taszító is volt, mégis azt gondolhatta az ember, hogy a PIM mint fontos kulturális színtér valamennyiünk közös értéke, s ilyenként a PIM-be menni, ott megjelenni, felolvasni, koncertet, előadást hallgatni, kiállítást nézni, egyszerűen csak ott lenni nem szükségképpen legitimálja őt. Demeternek az origón ma megjelent publicisztikájával minden megváltozott. Jó érzésű, tisztességes magyar ember – kiváltképpen ha magát kereszténynek vallja -, legyen bár író, költő, irodalmár, zenész, képzőművész vagy egyszerű civil mától be nem teszi a lábát abba a házba, amelynek élén ez a náci hordószónok áll.

Nincs mentség az ott létre, nincs mentség a vele való kézfogásra, nincs mentség a köszönésének viszonzására. 75 évvel a magyar holokauszt után uszító náci orbán-cselédekkel semmilyen formában nem lehet közösséget vállalni, az európai Magyarország elárulása a legcsekélyebb gesztus is.”

Die Presse beszámolója

Kálmán László olvasata

„Le kéne szállni Demeter Szilárdról. Értem én, hogy ordenáréságban és minden másban tovább ment, mint a csicska-társai és a vezére, DE:

Ha őt emiatt kipécézitek, az már majdnem olyan, mintha a többi fasónak a pontosan ugyanilyen tartalmú fröcskölését elnézhetőnek tekintenétek, mintha azok még úgy-ahogy rendben lennének, csak itt lett volna elvetve a sulyok.

Pedig nem, Orbán és az összes többi egy az egybe ugyanezeket mondja. A papagájkórus sokszólamú, és akár kottából énekelnek, akár csak úgy imprózva beszállnak, mindegyik a saját hangfekvésében, de ugyanazt énekli. Csak az egészen érdemes felháborodni. Azt mondjuk megértem, ha a Mazsihisz külön ezt szóvá teszi, meg a Chabad. Uppsz, bocs, az utóbbi nem.”

Gábor György véleménye

„A miniszterelnök bizonyára tisztában van azzal, hogy mostantól, ha a tőlük megszokott kontextusban buggyanna ki Soros neve az ajkuk közül, akkor azzal rögvest az „európai gázkamrákra”, valamint a „nagy orrú” és „büdös zsidókra” asszociáltatnak. Úgy tegyék hát! Ezért a szívességért mondjanak hálás köszönetet miniszteri biztosuknak. A tisztességes emberek pedig azért tartoznak köszönettel az említett miniszteri biztosnak, mert

volt szíves lerántani a leplet a miniszterelnök vezényelte Soros-ellenes kampány szemérmesen takargatott valódi arculatáról, amelyre az első pillanattól kezdve sokan hívták fel a figyelmet, de amit szemforgató módon és gyáva lelkülettel igyekeztek letagadni.”

Lendvai Ildikó szerint

Nem szeretném Demeter Szilárd főigazgató elhíresült szövegét elemezni. Mint ahogy nem szeretnék pöcegödörben fürdeni, trágyadombon hemperegni sem.

Nincs mit vitázni azzal, aki szerint „Európa Soros György gázkamrája”, ” a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz”, „mi vagyunk az új zsidók”. „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

Nem érdekel, a saját eszelős gőzei hajtják, vagy stréberként túlteljesít, hálából a sok rangos megbízásért.

De ha legközelebb apróhirdetést látok a lapokban:

„Jutányos árért temetésen halottgyalázást vállalok, külön kérésre a sírt is leköpöm”, fogom rudni, ki a feladó.

Demeter Szilárd a magyar irodalom központi múzeumát vezeti. Csak emlékeztetőül néhány név a több, mint száz magyar íróból, akik tényleg a Holocaust, páran az igazi gázkamrák áldozatai lettek: Bálint György, Sárközi György, Szerb Antal, Radnóti Miklós, Fenyő László, Gaál Andor, Gelléri Andor Endre, Halász Gábor, Gró Lajos, Karácsony Benő, Halász Gábor, Kemény Simon, Lakner Artúr, Rejtő Jenő, Révész Béla, Salamon Ernő, és még hányan.. Ha szabad kérni, még véletlenül se érjen a múzeumban az ő tárlóikhoz, képeikhez, könyveikhez. És mivel a magyar irodalom egy, talán a többiekéhez sem.”

Bajnai Gordon üzenete Orbánnak

Nyílt üzenet Orbán Viktornak:
Miniszterelnök úr!
Az Ön kormányának miniszteri biztosa, egy állami intézmény vezetője, Demeter Szilárd a tegnapi napon a következő nyilatkozatot tette közzé: https://www.origo.hu/…/20201128-soros-demeter-szilard…
Amennyiben Demeter Szilárd meg hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.
Ha így lesz, én – sokakkal együtt – Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében.
Ne legyen így.
Bajnai Gordon

magamét

2 thoughts on “Bodnár Zoltán: „demeter szilárd ma jelképesen kilógatta a horogkeresztes zászlót a Károlyi Palota erkélyéről”- Bajnai Gordon ( és sokan mások) véleményével

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük