Világraszóló eredményről számolt be a Pfizer gyártója - Városi Kurír

Sorting by

×

Világraszóló eredményről számolt be a Pfizer gyártója

A 12-15 éves korosztályban százszázalékos hatékonysággal véd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai vállalkozás közös fejlesztésű vakcinája a szérum klinikai vizsgálatának befejező szakaszában rögzített adatok alapján – közölte a két cég szerdán.

Hirdetés

Pfizera csúcson

Az Egyesült Államokban végzett úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálatban 2260 kiskorú vett részt. Az oltóanyagból 1131-en kaptak, és közülük senki sem betegedett meg. Az 1129 fős kontrollcsoportban – amelynek tagjai oltás helyett hatóanyag nélküli szert, vagyis placebót kaptak – 18 megbetegedést regisztráltak.
A vizsgálatban nem csupán százszázalékos vakcina-hatékonysági arányt figyeltek meg, hanem azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki – áll a Pfizer és a BioNTech közelményében.
Terveik szerint az adatokat benyújtják az amerikai és az európai uniós gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA, EMA), kérve a készítmény alkalmazási engedélyének kiterjesztését a 12-15 éves korosztályra. Az adatokat egy rangos tudományos folyóirathoz is benyújtják, kérve a kutatási jelentés szakmai ellenőrzését és publikálását.

Jönnek a még fitalabbak

Hozzátették, hogy a 6 hónapos-11 éves korosztályban is vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát. Az első adag oltást már be is adták az első vizsgálati csoportnak, amelybe 5 és 11 év közötti gyerekeket válogattak be. A második csoport – amelyben 2-5 év közötti gyerekek vannak – április elején kapja meg az első dózist.
A Pfizer/BioNTech-féle vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. A két adagból álló oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából és felügyelete mellett intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött keretszerződést a gyártókkal. A Comirnaty néven forgalmazott oltóanyagból Magyarországra már csaknem másfél millió adagot szállítottak.

Pfizer

Már nem csak a vakcina gyógyít!

Már gyógyszeres kezelések is vannak azoknak akiket megfertőzött a koronavírus. A gyógyszerek közül a legsikeresebben ahogy a Városi Kurír is megírta Favipiravir – egy olyan szer, amely sokféle vírus ellen hatásos – csak akkor segít, ha korán szedni kezdik. Ha valaki súlyos állapotban kórházba kerül, akkor már másra lesz szükség. A tünetek megjelenése után 7–10 napig tart az az időablak, amelyben a favipiravirt érdemes alkalmazni. Akkor viszont átlagosan hat nap alatt vírusmentességet eredményezhet – ismertette a már tavaly, több országban lezajlott klinikai vizsgálatok tapasztalatát Keserű György Miklós akadémikus, gyógyszervegyész.

Pfizer

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.