Dr. Novák Hunor: Dr. Szlávik Jánost kirúgnák, ha nem ezt mondaná…..

Dr. Szlávik az ATV-nek azt nyilatkozta arról, hogy egyes kórházakban átvezényelt szemészek és pszichiáterek gyógyítják a COVID-os betegeket: “szerinte aki elvégezte az orvosi egyetemet, annak tudnia kell gyakorlatilag bármilyen beteget ellátni.”

Volna egy kérdésem:

vajon fel merne ülni utasként egy Boeing 737-es repülőgépre úgy, hogy a két izzadó kezű pilóta közül az egyik vitorlázó repülőgéppel szokott repülni, a másik pedig siklóernyős?

Nincs kétségem afelől, hogy Szlávik János kiváló szakember és jót akar, és szeretné elkerülni a pánikot. Azt is tudom, hogy az állami egészségügyben dolgozók kevésbé beszélhetnek nyíltan kényes kérdésekben.

Egy hosszú ideje pszichiáterként dolgozó orvosnak hiába van általános orvosi diplomája,

gyakorlatilag semmit sem ért ahhoz, hogyan kell egy átlagos, nem intenzív osztályon transzfúzióban részesíteni egy idős COVID-os asszonyt; hogyan kell egy inzulinos cukorbeteg férfi vércukrát rendezni, vagy egy tüdőtumoros, COPD-s betegnek hogyan kell szakszerű infúziós kúrát véghez vinni vagy szakszerűen újra éleszteni.

Ezek olyan dolgok, amiknél 1-1 aprónak tűnő hiba elég, és a beteg meghal.

Ezek mindennapi példák, amit első kézből tudok, ezek előforduló feladatok napjainkban is COVID-os betegeknél, és ez nem is intenzív osztály! Az igaz, hogy a pszichiáter egykor régen ezeket valamennyire megtanulta (bár nagy részük soha nem csinálta a gyakorlatban), és többet ért ehhez, mint egy aszfaltozó, és az is igaz, hogy sajnos világjárvány idején kényszermegoldásokra is szükség lehet, és a betegbiztonság csökkenhet.

Azonban az őszinte beszédre még nagyobb szükség van

És szükség van észszerűbb átvezénylésekre, járványügyi – stratégiai változtatásokra.

Tudok olyan nagy budapesti kórházat, ahol az intenzív osztályon fiktív, gyakorlatilag nem létező üres ágyakat jelentenek le a központba azért, mert a főigazgató azt mondta, ennyi szabad helyet le kell jelenteni. És reménykednek, hogy betegeket nem küldenek, mert habár lélegeztetőgép van, személyzet hozzá egyelőre nincs, és a lélegeztetőgépet állítani tényleg nem tudja a pszichiáter.

Nem bízhatunk a Patyomkin-kórházak sokszor nem létező kapacitásaiban,

és nem lehet minden felelősséget az államra és szakértőkre tolni, hogy “oldják meg”.

Most leginkább az egyén felelősségén van a hangsúly: szigorú maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, tömegrendezvények szigorú korlátozása, karantén betartása akkor is, ha nem kaptunk még hivatalos határozatot. Ha bármilyen betegség tüneteit észleli magán, akkor pedig lehetőség szerint otthoni karantén, másokkal való kontaktus minimalizálása.

Ha ezekre a szabályokra odafigyelnénk, elkerülhetnénk a szigorúbb lezárásokat,

a csirkemell és WC-papírháborút. Ha sokan azt hiszik, a kézfertőtlenítőtől rákosak lesznek, a hőmérő károsítja a harmadik szemüket, a maszktól pedig széndioxid-mérgezést kapnak, most ősszel is lesz Black Friday őrület, csak az Auchan húspultjánál.

Forrás

azonosításhoz

Egy hozzászólás itt: “Dr. Novák Hunor: Dr. Szlávik Jánost kirúgnák, ha nem ezt mondaná…..

  • 2020.11.02 - 19:19
    Közvetlen hivatkozás

    Azt mondja már meg valaki: ha az orvosokat/ szemész. házi orvos stb és nővéreket “átvezénylik” akkor ki gyógyítja a nem covidos betegeket?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük