Sorting by

×

Egy kis előzetes vállveregetés Putyintól Orbánnak

Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy bár még csak egyetlen hónap telt el az esztendőből, de máris nyakunkon 2022 legelítélendőbb politikai eseménye, a Putyin-Orbán találkozó.

Putyin elégedett

Magyarország politikájának önállóságát méltatta hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, amikor bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Peszkov nagyon fontosnak minősítette a magyar kormányfő moszkvai látogatását.

“Nagyon imponál nekünk az a független megközelítés, amellyel Magyarország a saját érdekeit érvényesíti és megválasztja partnereit (…) És az is imponáló, hogy a koronavírussal kapcsolatos összes negatív tendencia ellenére sikerül folytatnunk az összes gazdasági projektet, amelyből sok van napirenden, és folytatjuk a nemzetközi ügyek közös megbeszélését, beleértve a napirenden lévő legsürgetőbb problémákat is”

– fogalmazott a szóvivő.

Az út előtt az EP figyelmeztette Orbánt

Fontos jelzést adott az Európai Parlament Orbán Viktornak moszkvai útja előtt: arra figyelmeztették, hogy a közös uniós álláspontot képviselje Vlagyimir Putyinnal tárgyalva Ukrajna ügyében. Putyin meg akarja osztani az EU-t, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek moszkvai útján a közös európai álláspontot kell képviselnie – figyelmeztette az Európai Parlament Külügyi és Védelmi bizottsága a magyar kormányfőt. A téma azért is vetődhetett fel, mert míg a szomszédos országok, így Szlovákia, Lengyelország és Románia kiállt Ukrajna mellett mind az Európai Unió, mind a NATO fórumain, addig a budapesti kormány még nem foglalt egyértelműen állást a kelet-ukrajnai konfliktus ügyében– írta meg a napi.hu.

A magyar ellenzék pártjainak legnagyobb része felszólította Orbán Viktort, hogy ne menjen Putyinhoz, ám ahogy ez lenni szokott, kérésük pusztába kiáltott szó marad.

Előzmény

 

Putyin

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.