Egymás után kapnak lángra az elmeosztályok – Magyarázat?

Két éven belül másodszor gyullad ki – ahogy arról a Városi Kurír is beszámolt- a debreceni kórház pszichiátriai osztálya, egy ott kezelt beteg komoly sérüléseket is szenvedett a tűzben. Ritka esetnek gondolhatnánk, hogy az elmeosztály tüzet fogjon, mégis meglepően sok hasonló példa volt rá az elmúlt két évtizedben Magyarországon.

Zuhannyal oltották el a lángoló beteget a debreceni kórház pszichiátriáján, akinek nemcsak az ágyneműje, de a haja és hálóingje is tüzet fogott. Egy helyi hírmagazin felkereste a kórházat, hogy további részletekre is fényt derítsen az eset kapcsán, az intézmény azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. Annyit azért kiderítettek, hogy a beteg sérülései komolyabb ellátást igényelnek, a debreceni klinikán kap kezelést. Még nem telt el két év a legutóbbi tűzeset óta, ami ugyanebben a kórházban történt. 2018 márciusában egy, a kórház pszichiátriáján kezelt beteg okozott tüzet, melynek okán 52 embert kellett kimenekíteni az épületből.

 Az elmúlt évek pszichiátriai tüzei:

2006. december 18.: Tűz a hejőbábai pszichiátriai intézetben – A jelek szerint a beteg maga okozta a tüzet, vélhetően dohányzás közben elaludt.

2007. január 31.: Kigyulladt a hejőbábai pszichiátria – Egy ember súlyosan, három könnyebben sérült meg a tűzben, amelyet vélhetően az okozott, hogy valaki ágyban dohányzott.

2012. június 16.: Rejtélyes tűzhalál a nyírlaki pszichiátriai otthonban – Egy ötven év körüli asszony belehalt az égési sérüléseibe.

2013. január 14.: Tűz a makói kórházban – A makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézet pszichiátriai osztályán gyulladt ki egy betegágy, valószínűleg dohányzás miatt.

2013. szeptember 30.: Kigyulladt a Füzesabonyi Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona – Szándékosság gyanúja miatt tűzeseti helyszíni szemle és tűzvizsgálati eljárás is indult.

2013. december 16.: A tűzoltóknak háromszor is ki kellett vonulniuk szombathelyi Markusovszky kórházba, mert egy pszichiátriai ápolt újra meg újra felgyújtotta az ágyneműjét. Hárman is füstmérgezést szenvedtek, egy ápoló és két beteg.

2016. február 26.: 17 beteget kellett kimenekíteni a győri Petz Aladár kórházból, pszichiátriai beteg okozhatta a tüzet. Három ápoló füstmérgezést, egy beteg égési sérüléseket szenvedett.

2017. január 7.: Tűz ütött ki a táplánypusztai Dr. Piróth Endre Mentálhigiéniés Otthonban, egy ember életét vesztette. Negyvenheten szenvedtek füstmérgezést, közülük tizennégyet kellett kórházba vinni.

2018. március 12.: Kigyulladt az egyik kórterem a debreceni Kenézy Gyula Kórház vasárnap reggel, 52 embernek el kellett hagynia az épületet a tűz miatt.

2020. január 15.: Ismét debreceni a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház pszichiátriai osztályán csaptak fel a lángok, egy páciens égési sérüléseket szenvedett.

A mintázat jól látszik

A felsorolt esetek közös jellemzője, hogy kórház vagy pszichiátriai otthon betege volt a tűz közvetlen okozója. Ugyan kiélezhetnénk a gondolatot arra is, hogy a mentális zavarokkal küzdő személyek kiszámíthatatlanok és gyakran okoznak problémát, a körülményeket jobban megvizsgálva sokkalta aggasztóbb okokra bukkanhatunk.

Szinte minden esetben maguk a betegek idézték elő a lángok fellobbanását – ami aligha enged arra következtetni, hogy az elmeosztályok lakóinak a gyógyulásukhoz megfelelő körülmények között telnek a napjaik.  Pedig ha az ott élő betegek ténylegesen megkapják a megfelelő figyelmet, hogyan nyílhat lehetőségük arra, hogy tüzet gyújtsanak akár saját szobájukban, ezzel veszélyeztetve nemcsak önmaguk épségét és életét, de környezetükét is. – áll az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük