Márki-Zay: Ki alázott meg kit?

A kormánypárti sajtó (és néhány hozzájuk igazodó ellenzéki is) felkészülten várta Bessenyei Ferenc özvegyének tegnapi beszédét a 12. Bessenyei-díjátadón, és a névhasználat visszavonását mint a városban uralkodó politikai megosztottság következményét mutatták be.

B. Élthes Eszterrel beszéde

után megbeszéltem, mi okozta az ő felháborodását:

az, hogy a közgyűlés a város díjának odaítélésénél nem pontosan az ő javaslatait követte.

Egyrészt egy általa korábban háromszor is megvétózott, de a városban politikától függetlenül mindenki által nagyrabecsült személy most díjazott lehetett, másrészt, hogy az általa javasolt országosan ismert színészt a közgyűlésünk (a fideszes tagokkal közösen) politikailag túl megosztónak találta ahhoz, hogy szakmai érdemei ellenére általánosan elfogadott díjazott lehessen. (Hogy ez sem politikai döntés volt, azt mutatja egy másik felmerült, ezúttal ellenzékiségéről ismert művész elutasítása ugyanebből az okból, ismét közösen.)

A valóban és szándékosan botrányos felszólalás

nem számomra, hanem

Vásárhely egész lakosságának volt megalázó, különösen a díjazottaknak, akik megérdemelten kapták az elismerést.

KÖSZÖNÖM A JELENLÉVŐKNEK, hogy egyrészt az özvegy szavait udvarias tapssal nyugtázták, másrészt hogy távozása után felállva, vastapssal fejezték ki az özvegy döntésével való egyet nem értésüket és kiállásukat a díjazottak mellett. Az est zavartalanul folytatódott és magas művészi színvonalú produkciókkal szórakoztatták a fellépők a megjelenteket – a hamarosan induló Városi Televízió munkatársai rögzítették a műsort, azt le is adják heteken belül.

Érdekes jelek utaltak arra, hogy nem spontán,

hanem nagyon is megszervezett és nagyon is politikai támadásról van szó, mégpedig nem az özvegy részéről:

a meghívott fideszes vendégek széksorai üresen maradtak, és eljött az estről beszámolni az M1 országos televízió, akik a műsor előtt (és nem mondjuk a szünetben) már riportokat is készítettek velem és a díjazottakkal, és akik a botrányos beszéd rögzítése után távoztak is.

A sajtó reakciója is villámgyors volt, gyanús, hogy előre megírt szövegek jelentek meg a helyi Lázár-médiában.

Mi lesz Vásárhellyel ezután?

Ahogy annyi politikai támadást (és nem csak az elmúlt két évben, de az elmúlt száz évben is), ezt is túléli a város. Megnézzük, hogy a névhasználat kinek a tulajdona, de B. Élthes Eszter kívánságát én személy szerint elfogadom, és

amennyiben a vásárhelyi színészóriás emlékét a továbbiakban nem kívánja díjjal is ápolni, ezt a vásárhelyi művészeti díjat másról fogjuk elnevezni, de a HAGYOMÁNYT FOLYTATNI FOGJUK.

A csatolt, B. Élthes Eszterrel készült kép tavaly készült, amikor emléktáblával emlékeztünk meg Bessenyeiről. Tavaly, hosszú idő után először könyvbemutatót is szerveztünk Eszternek, aminek vásárhelyi elmaradása neki addig régi és jogos sérelme volt. Részünkről politika nem volt és nem is lesz a művészetek pártolásában. A két díjazott mögött idén is az egész város támogatása és egyetértése állt, sajnálom, hogy valakik igyekeztek mindenáron elrontani a megünneplésüket.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük