Éhezők viadala – reality Fidesz módra – Itt a tél

Még nem is volt  igazi hideg, de a tél máris szedte az áldozatait Orbán Magyarországán. A Magyar Szociális Fórum adatai szerint, december elejéig 23 fő magyar állampolgár lett a fagyhalál áldozata.

Fagy-csapda a szegények lakása

Az áldozatok közül nyolcan az utcán éltek, fedél nélkül, így a szabad ég alatt hűltek ki. Nyolc áldozat a fűtetlen lakásában halt meg. Heten fagyási sérüléseikkel kórházba kerültek, de már nem tudtak rajtuk segíteni. 

Megdöbbentő, hogy a fagyhalál saját lakásukban csapott le az elhunytak egyharmadára. A szociális szakemberek tapasztalatai szerint elsősorban idős, egyedül élőket fenyegeti a fagyhalál veszélye, hisz’ közöttük nagyon sokan élnek alacsony nyugdíjból,netán segélyből. A Fidesz „rezsicsökkentése” őket nem érinti, sokuknak még tűzrevalóra sem telik, így a fűtetlen, hideg lakásban a legyengült szervezet könnyen feladhatja a harcot a hideg ellen.

A kormány csak szavakkal segít, a hivatalosságok legtöbbször széttárják a kezüket, magukra hagyják a hajléktalanokat, az alacsony jövedelműeket. A szociális ellátórendszer hétfőtől péntekig még úgy – ahogyan működik, hétvégén, többnapos ünnepek alatt magukat kellene ellátni a nincsteleneknek. Az ellátás olyankor szünetel. 

A legtöbb segítséget az egyházi szeretetszolgálatoktól és a Fidesz által Soros ügynöknek bélyegzett civilektől kapják a rászorulók. Ha ők nem lennének, sokkal több áldozatot szedne a tél. Ezek a szervezetek sem tudnak eljutni minden krízishelyzetben levő embertársunkhoz.

Az állami szociális jelzőrendszer alkalmatlan a feladatára.

A legtöbb önkormányzatnál a szociális kiadásokat nyirbálták  meg a legjobban. A  keresztény szellemiségűnek mondott Fidesz -KDNP kormány szintén  a szociális büdzsén spórol. A hivatalos szervek a fogadkozásokon kívül, évek óta keveset tesznek a fagyhalál ellen. Számháborút folytatnak arról, szerintük hány áldozat volt. Még mindig nem értik,egyetlen ember élete is pótolhatatlan.

Mi történik, ha beköszönt az igazi, kemény tél? Hány legyengült ember esik még áldozatul a hidegnek, hányan  fagynak meg az utcán, vagy a saját lakásukban. Ráadásul a hírek szerint  kevés a tűzifa, és ami van, az is drasztikusan megdrágult. A drágulás miatt azoknak sem lesz elegendő tűzifájuk, akik eddig ki tudták fizetni. Imádkozzunk, hogy enyhék legyenek a téli hónapok. 

2016-ban december végéig – szintén az MSZF adatai szerint–nyolcvanan fagytak meg. Az emberjogi szervezet szerint az áldozatok közül a legfiatalabb 35 éves volt, a legidősebb pedig 89. Feltűnően megnőtt – hasonlóan az idei számokhoz -a saját, fűtetlen otthonukban kihűltek, valamint a kórházba kerülésük után elhunytak száma. Fűtetlen lakásukban tavaly év végéig  hatszor annyian fagytak meg, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt.

“Amióta Orbán Viktor kormányoz, több mint 1200, vagyis egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon” – írta tavalyi közleményében a szocialista párt.

Fagyhalál elleni Alap

A szocialisták 2010 – óta  hét  alkalommal tettek javaslatot a Fagyhalál Elleni Alap létrehozására. A Fidesz-KDNP többség  még napirendre sem volt hajlandó venni a kezdeményezést a parlamentben. Idén ősszel ismét benyújtották a javaslatot, eredmény nélkül. Úgy látszik, a Fidesz számára nincs értéke az emberi életnek, aki magatehetetlen, képtelen önmagáról gondoskodni, nem számíthat a kormány támogatására.

A Fidesz uralkodása alatt szinte már minden nagyvárosban felépültek sok-sok milliárdért az üresen tátongó stadionok. Ezek a szelem építmények tökéletes átmeneti szállások lehetnének azoknak, akiknek nem telik tűzifára, vagy képtelenek a gázfűtést fizetni, illetve az utcán, a szabad ég alatt élnek. Csekélyke ráfordítással még az ellátásukról is lehet/ne/ gondoskodni.

Egy kicsivel kevesebb közpénz jutna pénztáros Lőrincnek és a többi havernak, ugyanakkor emberek ezrei tudnák átvészelni a hideg téli napokat.

Másként a témáról: Beer Miklós: az egyháznak fel kell emelnie szavát az éhezés, a szegénység ellen

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük