Vajon mi nagyobb vétek Orbanisztánban: politikusként hazug módon vádaskodni, vagy politikusként igazat mondani a hazugul vádaskodóról? Egyszerű számtani feladvány…

Kezdjük a számokkal! Ország-világ nyilvánossága előtt hazudni – a bíróság ítélete szerint – egy parlamenti képviselőnek nyilvános bocsánatkérésbe és 350 ezer forintba kerül. Az iménti vádaskodóról „visszaesőként” azt állítani, hogy nem mond igazat, már egy kicsit húzósabb: egy országgyűlési képviselőnek megbánás nélkül 432 ezret kóstál.

Ki hazudik, ki nem?

Két kis történet. A kettőben annyi a közös, hogy Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerepel bennük. No meg a hazugság és az igazság.

Az első eset: március 17-én Németh Szilárd a mandiner.hu portálon közzétett nyilatkozatában – a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén a szolgálatoktól kapott információkra hivatkozva – azt állította, hogy az Eötvös Károly Intézet a közhasznúsági jelentésében meghatározottnál „sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kapott Soros György alapítványaitól.

E vád azt jelentette volna, hogy az intézet meghamisította közhasznúsági jelentését – már ha igaz lett volna. Ám a Fidesz alelnöke a bíróságon az állításait nem tudta bizonyítani. Ráadásul Szél Bernadett (aki a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja) egy korábbi sajtótájékoztatón azt is elmondta: a bizottság jegyzőkönyveinek tanúsága szerint az Eötvös Károly Intézetről a testület ülésein szó sem esett.

A bíróság első fokon úgy ítélt: Németh Szilárdnak hamis tényállításai okán nyilvánosan meg kell követnie az Eötvös Károly Intézetet és jó hírének csorbítása miatt  350 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie.

A második eset: Németh Szilárd Fidesz-alelnök november 20-án a parlamenti napirend előtt szót kért, hogy reagáljon Soros György nemzeti konzultáció állításait cáfoló szavaira. Épp azt fejtegette, hogy „igenis létezik a Soros-terv”, amikor az LMP két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos odaálltak a képviselő mögé egy-egy A4-es papírral, amelyre csak annyit írtak:

„Hazudik!!!”

Kövér László házelnök a „rendzavarást” keményen megtorolta: Hadházy megúszta 100 ezer forinttal, ám Szélt, aki már „visszaesőnek” számított, 432 ezer forintra büntette.

A bíróság igazságszolgáltatással foglalkozik. Az Országház fideszes mestere a házszabály érvényesítésével.

A különbség 82 ezer forint. Ez éppen 470 forinttal több, mint egy közfoglalkoztatott havi munkabére…

Kommentár? Ehhez?

Ugyan! Mi a fenének?!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét